Jeden z ostatnich przepisów prezentował curry z kurczakiem. Dzisiaj dla odmiany pokażę jak przygotować wcale nie gorszą wersję wegetariańską. Przed Wami przepis na pyszne warzywne curry! Zapraszam!
Składniki na warzywne curry:
- 0,5 dyni
- 3 marchewki
- 1 mały kalafior
- 2 puszki ciecierzycy
- 2 cebule
- 2 cm imbiru
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka mleczka kokosowego
- ok. 1,3l bulionu warzywnego
- 1 płaska łyżeczka zielonej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki curry
- 2 łyżki oliwy
- kilka orzechów nerkowca
- sól i pieprz
Przygotowanie warzywnego curry:
- Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Rozłożone kawałki dyni polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy do rozgrzanego do 190 stopni pierkarnika
- Dynię pieczemy al’dente
- Do gotującego się w dużym garnku warzywnego bulionu wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę
- Gdy marchewka lekko zmięknie dodajemy kalafiora pokrojonego na małe różyczki
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany imbir, zieloną pastę curry, kurkumę i curry
- Całość chwilkę podsmażamy
- Gdy warzywa będą prawie miękkie, do garnka wrzucamy ciecierzycę, cebulę z przyprawami i imbirem oraz dodajemy pomidory z puszki
- W momencie gdy całość się zagotuje, do składników dodajemy dynię i mleczko kokosowe
- Chwilę gotujemy, aż zgęstnieje
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem
- Podajemy z ryżem, posypujemy orzechami i świeżą kolendrą
Ciekawostka
Dynia:
- jest niskokaloryczna i bogata w witaminy i minerały
- pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze
- najbardziej popularne odmiany to dynia zwyczajna, olbrzymia i piżmowa
Brak komentarzy