Tarta wytrawna (quiche) z kiełbasą, cebulą i pieczarkami

tarta z kielbasa cebula i pieczarkami zdjecie glowne

Jestem fanką tart pod różnymi postaciami. Do tej pory prezentowałam Wam wersje słodkie: czekoladową i z borówkami. Dziś pora na wersję obiadową – tarta wytrawna tzw. quiche z kiełbasą, cebulą i pieczarkami. Pyszne i chrupiące ciasto a na nim sprawdzone i odpowiednio połączone ze sobą dodatki. Polubicie to danie, nie mam co do tego żadnych wątpliwości 🙂

 

Składniki:

  • 4 małe kiełbasy (ok. 300g)
  • 200 g sera żółtego
  • 300 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 200g śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

tarta z kielbasa cebula i pieczarkami skladniki

 

Przygotowanie tarty wytrawnej:

  1. Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę.
  2. Całość siekamy nożem, aż powstaną grudki.
  3. Dodajmy jajko i energicznie zagniatamy ciasto (nie za długo, tak by masło się nie rozpuściło).
  4. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
  5. Przez ten czas szykujemy nadzienie do naszej tarty: na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy kiełbasę i smażymy aż się zarumieni.
  6. Gotową kiełbasę przerzucamy do miski.
  7. Na tej samej patelni smażymy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do miski z kiełbasą.
  8. Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i smażymy pieczarki pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem i gdy nabiorą złocistego koloru zdejmujemy z patelni i dodajemy do kiełbasy i cebuli.
  9. Na koniec szykujemy śmietanowo-serową zalewę: do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem.
  10. Do jajek dodajemy śmietankę, mleko, ser starty na tarce (na dużych oczkach), drobno posiekany szczypiorek i szczyptę gałki muszkatołowej.
  11. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i boki formy.
  12. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową, a następnie obciążamy równomiernie fasolą lub grochem.
  13. Tartę wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut.
  14. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto wkładamy na jeszcze 7 minut do piekarnika.
  15. Na podpieczonym cieście układamy równomiernie wcześniej przygotowane składniki: kiełbasę, cebulę i pieczarki.
  16. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną masą śmietanowo-serową.
  17. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 40 minut (powinna stać się złocista i chrupiąca).
  18. Po wyciągnięciu z piekarnika tarta jest gotowa do jedzenia, można zaserwować ją np. z sałatą lub rukolą.

Smacznego 🙂

tarta z kielbasa cebula i pieczarkami przygotowanie pokrojona kielbasa

 

Ciekawostka

Quiche:

  • wypiek w formie słonego ciasta z wytrawnym nadzieniem
  • quiche pochodzi z kuchni francuskiej
  • nadzienie może być zarówno mięsne jak i jarskie
  • najpopularniejsza quiche to tzw. tarta lotaryńska

tarta z kielbasa cebula i pieczarkami widok na talerz

 

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz