Jestem fanką tart pod różnymi postaciami. Do tej pory prezentowałam Wam wersje słodkie: czekoladową i z borówkami. Dziś pora na wersję obiadową – tarta wytrawna tzw. quiche z kiełbasą, cebulą i pieczarkami. Pyszne i chrupiące ciasto a na nim sprawdzone i odpowiednio połączone ze sobą dodatki. Polubicie to danie, nie mam co do tego żadnych wątpliwości 🙂
Składniki:
- 4 małe kiełbasy (ok. 300g)
- 200 g sera żółtego
- 300 g pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 200g śmietanki 30%
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie tarty wytrawnej:
- Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę.
- Całość siekamy nożem, aż powstaną grudki.
- Dodajmy jajko i energicznie zagniatamy ciasto (nie za długo, tak by masło się nie rozpuściło).
- Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
- Przez ten czas szykujemy nadzienie do naszej tarty: na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy kiełbasę i smażymy aż się zarumieni.
- Gotową kiełbasę przerzucamy do miski.
- Na tej samej patelni smażymy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do miski z kiełbasą.
- Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i smażymy pieczarki pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem i gdy nabiorą złocistego koloru zdejmujemy z patelni i dodajemy do kiełbasy i cebuli.
- Na koniec szykujemy śmietanowo-serową zalewę: do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem.
- Do jajek dodajemy śmietankę, mleko, ser starty na tarce (na dużych oczkach), drobno posiekany szczypiorek i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i boki formy.
- Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową, a następnie obciążamy równomiernie fasolą lub grochem.
- Tartę wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto wkładamy na jeszcze 7 minut do piekarnika.
- Na podpieczonym cieście układamy równomiernie wcześniej przygotowane składniki: kiełbasę, cebulę i pieczarki.
- Całość zalewamy wcześniej przygotowaną masą śmietanowo-serową.
- Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 40 minut (powinna stać się złocista i chrupiąca).
- Po wyciągnięciu z piekarnika tarta jest gotowa do jedzenia, można zaserwować ją np. z sałatą lub rukolą.
Smacznego 🙂
Ciekawostka
Quiche:
- wypiek w formie słonego ciasta z wytrawnym nadzieniem
- quiche pochodzi z kuchni francuskiej
- nadzienie może być zarówno mięsne jak i jarskie
- najpopularniejsza quiche to tzw. tarta lotaryńska
Brak komentarzy