Pyszny kurczak, rozpływający się w ustach – obecny. Zdrowe dodatki – obecne. Aromatyczny sos – obecny. Oto przed Wami obiad idealny – kurczak w białym winie z porem i pieczarkami podany z kaszą bulgur i sałatą. Smacznego Kochani 🙂
Składniki (duża porcja):
- 6 ćwiartek z kurczaka
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 pory
- 500g pieczarek
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
- kasza bulgur
- sałata
- szczypiorek
- oliwa i ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Kurczaka obieramy ze skóry i myjemy. Obficie posypujemy solą i pieprzem. Wrzucamy go na rozgrzaną oliwę i smażymy aż lekko się zarumieni. Obsmażone ćwiartki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na patelni, na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażamy pora. Następni dodajemy go do naczynia z kurczakiem.
Pieczarki pokrojone w plasterki podsmażamy na łyżce oliwy. Solimy je i gdy puszczą wodę przekładamy do kurczaka i pora.
Do naczynia żaroodpornego dolewamy wino, dodajemy 2 łyżki masła i całość wkładamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 45 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 15 minut. Po pieczeniu mięso powinno z łatwością odchodzić od kości.
Podajemy z posypaną szczypiorkiem kaszą bulgur oraz sałatą skropioną oliwą i octem balsamicznym. Obiad idealny gotowy 😉
Ciekawostka
Kasza bulgur:
- powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum
- jest bogata w kwas foliowy ważny szczególnie dla kobiet w ciąży
- zawiera potas, wapń, magnez i sód, które wpływają pozytywnie na pracę układu krwionośnego
Brak komentarzy