Kurczak w białym winie z porem i pieczarkami

kurczak w białym winie z porem i pieczarkami zdjecie glowne na talerzu

Pyszny kurczak, rozpływający się w ustach – obecny. Zdrowe dodatki – obecne. Aromatyczny sos – obecny. Oto przed Wami obiad idealny – kurczak w białym winie z porem i pieczarkami podany z kaszą bulgur i sałatą. Smacznego Kochani 🙂

 

Składniki (duża porcja):

  • 6 ćwiartek z kurczaka
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 pory
  • 500g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • kasza bulgur
  • sałata
  • szczypiorek
  • oliwa i ocet balsamiczny

kurczak w białym winie z porem i pieczarkami skladniki

 

Przygotowanie:

Kurczaka obieramy ze skóry i myjemy. Obficie posypujemy solą i pieprzem. Wrzucamy go na rozgrzaną oliwę i smażymy aż lekko się zarumieni. Obsmażone ćwiartki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na patelni, na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażamy pora. Następni dodajemy go do naczynia z kurczakiem.

Pieczarki pokrojone w plasterki podsmażamy na łyżce oliwy. Solimy je i gdy puszczą wodę przekładamy do kurczaka i pora.

Do naczynia żaroodpornego dolewamy wino, dodajemy 2 łyżki masła i całość wkładamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 45 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 15 minut. Po pieczeniu mięso powinno z łatwością odchodzić od kości.

Podajemy z posypaną szczypiorkiem kaszą bulgur oraz sałatą skropioną oliwą i octem balsamicznym. Obiad idealny gotowy 😉

kurczak w białym winie z porem i pieczarkami przygotowanie pokrojone pieczarki

 

Ciekawostka

Kasza bulgur:

  • powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum
  • jest bogata w kwas foliowy ważny szczególnie dla kobiet w ciąży
  • zawiera potas, wapń, magnez i sód, które wpływają pozytywnie na pracę układu krwionośnego

kurczak w białym winie z porem i pieczarkami zdjecie z gory na talerze

 

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz