Naleśniki z kurczakiem i grzybami podane z sosem czosnkowym i chutneyem z białej cebuli

nalesniki z kurczakiem i grzybami podane z sosem czosnkowym i chatneyem

Naleśniki – każdy je lubi 🙂 Dzisiaj proponuję Wam je w wytrawnym wydaniu z kurczakiem i grzybami.

 

Składniki:

Farsz:

  • pierś z kurczaka 500g
  • grzyby świeże lub suszone (ok. 2 szklanki)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Mieszanka przypraw:

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/8 łyżeczki chili
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki pieprzu ziołowego

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta soli

Sos czosnkowy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 200g śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Chutney:

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 suszone daktyle
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • chili
  • sól

nalesniki z kurczakiem i grzybami podane z sosem czosnkowym i chutneyem skladniki

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i czekamy aż soki odparują. Pod koniec posypujemy mieszanką przypraw i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Do rondelka wrzucamy 2 łyżki masła i cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy grzyby, sól i pieprz. Całość dusimy ok. 20 min. Grzyby dodajemy do kurczaka i jeszcze przez chwilę podsmażamy całość. W międzyczasie przygotowujemy naleśniki. Powyżej wymieniona ilość składników powinna wystarczyć na 4 sztuki średniej wielkości. Farsz nakładamy na naleśniki i całość podsmażamy z obydwu stron na maśle.

Podajemy posypane natką pietruszki z sosem czosnkowym i chutneyem z białej cebuli. Smacznego 🙂

nalesniki z kurczakiem i grzybami przygotowanie

Jak przygotować chutney:

Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po chwili dodajemy resztę składników: ocet balsamiczny, miód, daktyle pokrojone w kostkę, sól i chili. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20 min. Gotowy chutney najlepiej przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiczku przez nie więcej niż 3 dni.

 

Ciekawostki:

Chutney jest to pochodzący z Indii, gęsty sos wytwarzany z warzyw i owoców, używany do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych i wegetariańskich. Rozróżniane są różne smaki od pikantnego do łagodnego oraz słodkiego. Chutney występuje w wielu różnych odmianach m.in. z cebuli, pomidorów, mango, śliwek, mięty.

nalesniki z kurczakiem i grzybami chatney

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz