Naleśniki – każdy je lubi 🙂 Dzisiaj proponuję Wam je w wytrawnym wydaniu z kurczakiem i grzybami.
Składniki:
Farsz:
- pierś z kurczaka 500g
- grzyby świeże lub suszone (ok. 2 szklanki)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/8 łyżeczki chili
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki pieprzu ziołowego
Ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta soli
Sos czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku
- 200g śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Chutney:
- 3 duże cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 4 suszone daktyle
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- chili
- sól
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i czekamy aż soki odparują. Pod koniec posypujemy mieszanką przypraw i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Do rondelka wrzucamy 2 łyżki masła i cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy grzyby, sól i pieprz. Całość dusimy ok. 20 min. Grzyby dodajemy do kurczaka i jeszcze przez chwilę podsmażamy całość. W międzyczasie przygotowujemy naleśniki. Powyżej wymieniona ilość składników powinna wystarczyć na 4 sztuki średniej wielkości. Farsz nakładamy na naleśniki i całość podsmażamy z obydwu stron na maśle.
Podajemy posypane natką pietruszki z sosem czosnkowym i chutneyem z białej cebuli. Smacznego 🙂
Jak przygotować chutney:
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po chwili dodajemy resztę składników: ocet balsamiczny, miód, daktyle pokrojone w kostkę, sól i chili. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20 min. Gotowy chutney najlepiej przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiczku przez nie więcej niż 3 dni.
Ciekawostki:
Chutney jest to pochodzący z Indii, gęsty sos wytwarzany z warzyw i owoców, używany do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych i wegetariańskich. Rozróżniane są różne smaki od pikantnego do łagodnego oraz słodkiego. Chutney występuje w wielu różnych odmianach m.in. z cebuli, pomidorów, mango, śliwek, mięty.
Brak komentarzy