Przed Wami uczta dla wszystkich miłośników czekolady – tarta czekoladowa. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodyczy.
Składniki:
Tarta czekoladowa (ok. 30 cm średnicy):
- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżeczki kakao
Krem czekoladowy:
- 100g czekolady mlecznej
- 200 g śmietanki 30%
- 500g serka mascarpone
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 4-5 łyżek cukru pudru
Polewa:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- ok. 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier i kakao. Dodajemy kostki masła i całość siekamy nożem. Następnie dorzucamy żółtka i zagniatamy ciasto, które owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 40 min. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim boki oraz dno formy i nakłuwamy je równomiernie widelcem. Na wierzchu układamy folię aluminiową i obciążamy na całej powierzchni suszoną fasolą lub grochem. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok. 10 min do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Po tym czasie z ciasta zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez ok. 7 -10 min.
Aby przygotować krem rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i odstawiamy do przestygnięcia. W misce ubijamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i łączymy z serkiem mascarpone. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem rozprowadzamy po całej powierzchni wystudzonej wcześniej tarty i wkładamy całość do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie tartę wyciągamy z lodówki i nakładamy na nią wcześniej przygotowaną, ostudzoną polewę (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy resztę składników i mieszamy). Przystrajamy wedle uznania np. orzechami lub bitą śmietaną.
Ciekawostka
Czekolada gorzka:
- dodaje energii
- ma najwięcej spośród czekolad magnezu, potasu i żelaza
- zapobiega miażdżycy i zakrzepom, wzmacnia serce i pobudza pracę nerek, łagodnie je oczyszczając
Sprawdź wszystkie moje przepisy na tarty!
3 komentarze
Pięknie wygląda!
Dzięki! 🙂
ODJECHAŁAM! STALE O NIEJ MYŚLĘ, ALE POCZYNIŁAM DOŚĆ ZNACZNĄ ZMIANĘ BO WCALE NIE DAŁAM DO KREMU KAKAO ANI MLECZNEJ CZEKOLADY ROZPUSZCOZNEJ A GORZKĄ CZEKOLADĘ WEDLA, odloooot! i owoce zamiast polewy, RAJ W PYSKU PO PROSTU!