Muffiny pachnące świętami. Wyglądają bajecznie i nie są skomplikowane w przygotowaniu. Samo dekorowanie ich sprawi Wam dużo radości.
Składniki (12 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka powideł (ja użyłam śliwkowych)
- 1 jajko
Krem:
- 200g śmietanki 36%
- 250g sera mascarpone
- 2 pomarańcze
- ok. 3 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie muffinek:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy resztę sypkich produktów i mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy dokładnie mokre składniki.
- Zawartość obu misiek łączymy ze sobą za pomocą łyżki.
- Do formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki. Napełniamy je masą do 3/4 wysokości.
- Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-25min lub do tzw. suchego patyczka.
Przygotowanie kremu i dekorowanie:
- W rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i jedna łyżkę cukru pudru.
- Gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż większość płynu odparuje a sok zamieni się w gęsty syrop.
- Przelewamy go do miseczki i ostawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru (nie za długo ma być sztywna ale nadal kremowa).
- Do miski dodajemy mascarpone, płaską łyżkę cukru pudru i przestudzony syrop pomarańczowy. Miksujemy na gładką masę.
- Na koniec do mascarpone dodajemy bitą śmietanę i jeszcze krótko miksujemy.
- Krem wkładamy do lodówki na około 20min.
- Po tym czasie możemy dekorować nasze wystudzone muffiny. Możecie użyć szprycy lub rękawa cukierniczego, albo nakładać krem łyżką.
- Muffiny ozdabiamy kawałkami pomarańczy.
Smacznego!
Brak komentarzy