Trójkątne ciastka francuskie z konfiturą śliwkową

ciastka francuskie ze sliwkami glowne

Kruche trójkąciki z pysznym, śliwkowym nadzieniem 🙂 Przed Wami trójkątne ciastka francuskie z konfiturą śliwkową. Spróbujcie koniecznie!

 

Składniki:

  • 450g śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
  • ciasto francuskie

ciastka francuskie ze sliwkami skladniki

 

Przygotowanie:

Do rondelka wrzucamy cukier, wlewamy wodę i podgrzewamy czekając, aż powstanie karmel (musimy być bardzo uważni, gdyż karmel bardzo szybko się przypala). Następnie ostrożnie dosypujemy pokrojone w cząstki śliwki i miód. Gotujemy na małym ogniu, do uzyskania gęstej konfitury. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon. Gotowe nadzienie odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraciki i na każdy kładziemy łyżkę konfitury. Zlepiamy przygniatając widelcem, układamy na blasze i smarujemy żółtkiem rozcieńczonym z 1 łyżką wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni i pieczemy do momentu aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasteczka pałaszujemy ze smakiem 😉

ciastka francuskie ze sliwkami przygotowanie

Ciekawostka

Śliwki:

  • poprawiają apetyt i zapobiegają zaparciom
  • zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor
  • suszone śliwki spowalniają wchłanianie cukrów

ciastka francuskie ze sliwkami ciekawostka

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz