Kruche trójkąciki z pysznym, śliwkowym nadzieniem 🙂 Przed Wami trójkątne ciastka francuskie z konfiturą śliwkową. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 450g śliwek
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko
- ciasto francuskie
Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy cukier, wlewamy wodę i podgrzewamy czekając, aż powstanie karmel (musimy być bardzo uważni, gdyż karmel bardzo szybko się przypala). Następnie ostrożnie dosypujemy pokrojone w cząstki śliwki i miód. Gotujemy na małym ogniu, do uzyskania gęstej konfitury. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon. Gotowe nadzienie odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraciki i na każdy kładziemy łyżkę konfitury. Zlepiamy przygniatając widelcem, układamy na blasze i smarujemy żółtkiem rozcieńczonym z 1 łyżką wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni i pieczemy do momentu aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasteczka pałaszujemy ze smakiem 😉
Ciekawostka
Śliwki:
- poprawiają apetyt i zapobiegają zaparciom
- zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor
- suszone śliwki spowalniają wchłanianie cukrów
Brak komentarzy