Gofry kakaowe z bananami i czekoladą

Pyszne i chrupiące gofry kakaowe, wprost idealne na leniwe weekendowe śniadanie.

Składniki:

  • 210 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 220 ml mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 banan
  • kawałek gorzkiej czekolady
  • syrop klonowy lub miód
  • orzechy włoskie (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Mieszamy dokładnie.
  2. Dodajemy do miski jajka, mleko i masło. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.
  3. Nagrzewamy gofrownicę. Nakładamy po jednej czubatej łyżce ciasta i pieczemy kilka minut, aż gofry staną się chrupiące.
  4. Gotowe gofry odkładamy do przestygnięcia na kratkę.
  5. Podajemy je z bananami, orzechami, startą czekoladą oraz polewamy syropem lub miodem.

Smacznego!

Gofry-kakaowe-banan-czekolada
Gofry-kakaowe-banan-czekolada

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz