Pyszne i chrupiące gofry kakaowe, wprost idealne na leniwe weekendowe śniadanie.
Składniki:
- 210 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- 220 ml mleka
- 60 g rozpuszczonego masła
- 1 banan
- kawałek gorzkiej czekolady
- syrop klonowy lub miód
- orzechy włoskie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Mieszamy dokładnie.
- Dodajemy do miski jajka, mleko i masło. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Nagrzewamy gofrownicę. Nakładamy po jednej czubatej łyżce ciasta i pieczemy kilka minut, aż gofry staną się chrupiące.
- Gotowe gofry odkładamy do przestygnięcia na kratkę.
- Podajemy je z bananami, orzechami, startą czekoladą oraz polewamy syropem lub miodem.
Smacznego!
1 Komentarz
Gofry wszyły rewelacyjne. Dzieci były przeszczęśliwe 🙂