Jak dobrze zacząć dzień? Zdradzę Wam tę tajemnicę – kluczem do sukcesu jest pyszne śniadanko. Przepis na wyśmienite pasty śniadaniowe znajdziecie poniżej 😉
Składniki
1. Pasta jajeczna z awokado i szczypiorkiem
- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
2. Pasta z makreli z suszonymi pomidorami i oliwkami
- 100g makreli wędzonej
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 6 pomidorów suszonych
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 1 mała cebula
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- sól i pieprz
3. Pasta twarożkowa z chili i rzodkiewką
- 250g białego sera
- 0,5 papryczki chili
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4-5 rzodkiewek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Pasta jajeczna
Awokado kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Jajka ugotowane na twardo siekamy na drobne kawałki lub wrzucamy do blendera. Łączymy ze sobą oba składniki, dodajemy jogurt naturalny, musztardę i szczypiorek oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
2. Pasta z makreli
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i wszystko razem rozdrabniamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
3. Pasta twarożkowa
Ser biały rozdrabniamy w misce przy pomocy widelca, dodajemy drobno posiekane chili oraz rzodkiewkę. Następnie wlewamy jogurt naturalny i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pasty podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smacznego!!!
Ciekawostka
Rzodkiewka:
- korzystnie wpływa na przemianę materii
- ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
- wspomaga oczyszczanie się organizmu z toksyn
Brak komentarzy