Szakszuka z pomidorami, fetą, szpinakiem i pestkami słonecznika

To już kolejny przepis na pyszną szakszukę. Tym razem w wersji ze szpinakiem, lekko słonawym serem feta oraz chrupiącymi pestkami słonecznika.

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • 4 jajka
  • 3 – 4 pomidory malinowe
  • ok. 100g świeżego szpinaku
  • ok. 80g sera feta
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki i chilli (opcjonalnie)
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • pieczywo

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania szakszuki potrzebna będzie patelnia z pokrywką.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Po chwili dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty szpinak.
  3. Gdy szpinak zmniejszy objętość dorzucamy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki pomidory.
  4. Dodajemy przyprawy, cukier i mieszamy. Czekamy, aż pomidory się rozpadną i woda trochę odparuje (już nie mieszamy).
  5. W sosie robimy wgłębienia łyżką, wbijamy w nie jajka i solimy.
  6. Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż białka się zetną.
  7. Gotową szakszukę posypujemy fetą i wcześniej uprażonymi pestkami słonecznika. Podajemy z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

Szakszuka-pomidory-szpinak-feta
Szakszuka-pomidory-szpinak-feta

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz