To już kolejny przepis na pyszną szakszukę. Tym razem w wersji ze szpinakiem, lekko słonawym serem feta oraz chrupiącymi pestkami słonecznika.
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
- 4 jajka
- 3 – 4 pomidory malinowe
- ok. 100g świeżego szpinaku
- ok. 80g sera feta
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść pestek słonecznika
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki i chilli (opcjonalnie)
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- pieczywo
Przygotowanie:
- Do przygotowania szakszuki potrzebna będzie patelnia z pokrywką.
- Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Po chwili dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty szpinak.
- Gdy szpinak zmniejszy objętość dorzucamy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki pomidory.
- Dodajemy przyprawy, cukier i mieszamy. Czekamy, aż pomidory się rozpadną i woda trochę odparuje (już nie mieszamy).
- W sosie robimy wgłębienia łyżką, wbijamy w nie jajka i solimy.
- Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż białka się zetną.
- Gotową szakszukę posypujemy fetą i wcześniej uprażonymi pestkami słonecznika. Podajemy z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy