Jeśli uda Wam się kupić dobre, dojrzałe awokado koniecznie spróbujcie przygotować te pyszne grzanki z awokado, pomidorami i serem feta. Obiecuję, że nie pożałujecie 🙂
Składniki:
- ciabatta
- awokado
- pomidorki koktajlowe
- ser feta
- szczypiorek
- sok z limonki
- cukier
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miseczki i dodajemy sok z limonki, cukier, sól i pieprz (na 1 awokado potrzebujemy sok z połowy limonki, 1 czubatą łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli i pieprzu).
Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy przekrojone na pół ciabatty i smażymy, aż się zarumienią.
Na każdą połówkę bułki kładziemy kolejno: warstwę przygotowanego wcześniej awokado, przekrojone na pół pomidorki, pokruszone kawałki sera feta i drobno posiekany szczypiorek. Całość polewamy odrobiną oliwy i octu balsamicznego (2 łyżki oliwy na 1 łyżkę octu balsamicznego). Smacznego 😉
Ciekawostka
Ciabatta:
- włoski biały chleb z pszennej mąki
- po włosku słowo ciabatta oznacza ,,kapeć” lub pantofel
- kanapka zrobiona z kromki ciabatty to panino (liczba mnoga – panini)
Brak komentarzy