Grzanki ze słonym serem pleśniowym i słodką gruszką to połączenie idealne. Do tego chrupiące orzechy i gęsty sos balsamiczny. Kto raz spróbuje tych grzanek na pewno będzie wracać do tego przepisu regularnie.
Składniki:
- 5-6 kromek chleba
- 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
- 1 duża twarda gruszka
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka masła
Sos balsamiczny:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- 3 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Szykujemy dwie patelnie i stawiamy je na średnim ogniu.
- Na jednej przypiekamy na brązowo chleb, na drugiej podprażamy orzechy.
- Gdy orzechy będą gotowe przerzucamy je do miseczki a w ich miejsce wrzucamy na patelnię gruszkę pokrojoną w półplasterki.
- Po około 2 minutach dodajemy na patelnię łyżeczkę masła. Karmelizujemy gruszkę z dwóch stron (musi nabrać lekko brązowego koloru).
- W słoiczku mieszamy ze sobą składniki na sos.
- Na zrumienione grzanki nakładamy plasterki gruszki, kruszymy ser pleśniowy oraz posypujemy orzechami.
- Gotowe grzanki polewamy sosem balsamicznym.
Smacznego!
2 komentarze
Obłędne, apetyczne zdjęcia 🙂
Dziękuje bardzo 🙂