Grzanki z serem pleśniowym, gruszką i orzechami, polane sosem balsamicznym

Grzanki ze słonym serem pleśniowym i słodką gruszką to połączenie idealne. Do tego chrupiące orzechy i gęsty sos balsamiczny. Kto raz spróbuje tych grzanek na pewno będzie wracać do tego przepisu regularnie.

Składniki:

  • 5-6 kromek chleba
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • 1 duża twarda gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka masła

Sos balsamiczny:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Szykujemy dwie patelnie i stawiamy je na średnim ogniu.
  2. Na jednej przypiekamy na brązowo chleb, na drugiej podprażamy orzechy.
  3. Gdy orzechy będą gotowe przerzucamy je do miseczki a w ich miejsce wrzucamy na patelnię gruszkę pokrojoną w półplasterki.
  4. Po około 2 minutach dodajemy na patelnię łyżeczkę masła. Karmelizujemy gruszkę z dwóch stron (musi nabrać lekko brązowego koloru).
  5. W słoiczku mieszamy ze sobą składniki na sos.
  6. Na zrumienione grzanki nakładamy plasterki gruszki, kruszymy ser pleśniowy oraz posypujemy orzechami.
  7. Gotowe grzanki polewamy sosem balsamicznym.

Smacznego!

Grzanki-ser-plesnowy-gruszka-orzechy
Grzanki-ser-plesnowy-gruszka-orzechy

Zobacz inne

2 komentarze

  • wedelka
    Odpowiedz wedelka 16 kwietnia 2021 at 22:09

    Obłędne, apetyczne zdjęcia 🙂

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 20 kwietnia 2021 at 19:31

      Dziękuje bardzo 🙂

    Napisz komentarz