Szakszuka z awokado

szakszuka z awokado i cebulą

Szakszuka czyli jajka w pomidorach. Jest wiele wersji tego pysznego śniadania, ja proponuje ją w wersji z awokado i chrupiącą czerwoną cebulą. A Wy jaką wersję lubicie najbardziej?

Składniki na szakszukę z awokado (porcja dla 2-3 osób)

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duży lub dwa małe pomidory malinowe
  • 3-4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 czerwona cebula
  • ocet winny
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: suszone chilli, bazylia, słodka papryka, sól, pieprz oraz szczypta cukru.

Przygotowanie szakszuki z awokado:

  1. Cebule kroimy w krążki następnie wrzucamy do miseczki, solimy i zalewamy octem winnym.
  2. Na wyższą patelnię wlewamy oliwę i dodajemy czosnek, chwile smażymy następnie dorzucamy pomidory z puszki, świeże pomidory pokrojone w kostkę oraz wszystkie przyprawy i cukier.
  3. Sos redukujemy na patelni a następnie robimy w nim wgłębiania łyżką i wbijamy tam wszystkie jajka.
  4. Przykrywamy patelnie pokrywką i czekamy aż białka jajek się zetną.
  5. Gotową szakszuke posypujemy szczypiorkiem oraz wcześniej przygotowaną cebulą.
  6. Podajemy z awokado pokrojonym w paseczki oraz grzankami lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

szakszuka z awokado i cebulą

szakszuka z awokado i cebulą

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz