Szakszuka czyli jajka w pomidorach. Jest wiele wersji tego pysznego śniadania, ja proponuje ją w wersji z awokado i chrupiącą czerwoną cebulą. A Wy jaką wersję lubicie najbardziej?
Składniki na szakszukę z awokado (porcja dla 2-3 osób)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 duży lub dwa małe pomidory malinowe
- 3-4 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- ocet winny
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: suszone chilli, bazylia, słodka papryka, sól, pieprz oraz szczypta cukru.
Przygotowanie szakszuki z awokado:
- Cebule kroimy w krążki następnie wrzucamy do miseczki, solimy i zalewamy octem winnym.
- Na wyższą patelnię wlewamy oliwę i dodajemy czosnek, chwile smażymy następnie dorzucamy pomidory z puszki, świeże pomidory pokrojone w kostkę oraz wszystkie przyprawy i cukier.
- Sos redukujemy na patelni a następnie robimy w nim wgłębiania łyżką i wbijamy tam wszystkie jajka.
- Przykrywamy patelnie pokrywką i czekamy aż białka jajek się zetną.
- Gotową szakszuke posypujemy szczypiorkiem oraz wcześniej przygotowaną cebulą.
- Podajemy z awokado pokrojonym w paseczki oraz grzankami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy