Jajecznica z chorizo i żurawiną

jajecznica z chorizo i zurawina glowne

Dzisiaj śniadanie z hiszpańską nutą, oto jajecznica z chorizo i żurawiną 🙂

 

Składniki (porcja jajecznicy z chorizo dla 2 osób):

  •  5 jajek
  • ok. 20 cm kiełbasy chorizo
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny moczonej w oliwie z przyprawami
  • przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, sól

jajecznica z chorizo i zurawina skladniki

 

Przygotowanie jajecznicy z chorizo:

Kiełbasę chorizo kroimy na półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się przysmaży dodajemy cebulę a po chwili żurawinę i przyprawy. Następnie wlewamy na patelnię rozbełtane jajka doprawione szczyptą soli i czekamy aż się zetnie mieszając. Najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Pychota 🙂

 

 

Ciekawostka

Chorizo:

  • nazwa grupy hiszpańskich kiełbas, przygotowywanych z użyciem słodkiej papryki wędzonej i suszonej pimienton (mała czerwona papryka chilli)
  • jest robiona z wieprzowiny
  • typy chorizo różnią się między sobą: stopniem zmielenia, wielkością, pikantnością, rasą świń, z których została wykonana
  • w hiszpańskim slangu chorizo oznacza „złodziej”

jajecznica z chorizo i zurawina ciekawostka

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz