Dzisiaj śniadanie z hiszpańską nutą, oto jajecznica z chorizo i żurawiną 🙂
Składniki (porcja jajecznicy z chorizo dla 2 osób):
- 5 jajek
- ok. 20 cm kiełbasy chorizo
- 0,5 cebuli
- 2 łyżki suszonej żurawiny moczonej w oliwie z przyprawami
- przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, sól
Przygotowanie jajecznicy z chorizo:
Kiełbasę chorizo kroimy na półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się przysmaży dodajemy cebulę a po chwili żurawinę i przyprawy. Następnie wlewamy na patelnię rozbełtane jajka doprawione szczyptą soli i czekamy aż się zetnie mieszając. Najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Pychota 🙂
Ciekawostka
Chorizo:
- nazwa grupy hiszpańskich kiełbas, przygotowywanych z użyciem słodkiej papryki wędzonej i suszonej pimienton (mała czerwona papryka chilli)
- jest robiona z wieprzowiny
- typy chorizo różnią się między sobą: stopniem zmielenia, wielkością, pikantnością, rasą świń, z których została wykonana
- w hiszpańskim slangu chorizo oznacza „złodziej”
Brak komentarzy