Grzanki z boczniakami, serkiem śmietankowym i fasolką edamame

Połączenie chrupiącego pieczywa, smażonych boczniaków i fasolki zachwyci każdego! Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowały.

Składniki:

  • kawałek bagietki lub dwie pajdy chleba
  • 120g boczniaków
  • garść fasolki edamame
  • serek śmietankowy do posmarowania pieczywa
  • cebula dymka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz

Sos do grzanek:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczywo przypiekamy na suchej patelni lub w piekarniku.
  2. Boczniaki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i masło a następnie dorzucamy grzyby. Wlewamy sos sojowy i całość smażymy aż boczniaki się ładnie zarumienią. Na sam koniec doprawiamy je świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Fasolkę zalewamy wrzątkiem (ja używam mrożonej) i odstawiamy na kilka minut. Po odsączeniu wystarczy zgnieść palcami strąk i wyłuskać fasolkę (najlepiej sprawdzić na opakowaniu co zaleca producent).
  5. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem w miseczce.
  6. Chrupiące pieczywo smarujemy grubą warstwą serka śmietankowego, następnie nakładamy podsmażone boczniaki, posypujemy fasolką oraz cebulą dymką.
  7. Grzanki przed podaniem polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego!

Grzanki-boczniaki-fasolka
Grzanki-boczniaki-fasolka

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz