Połączenie chrupiącego pieczywa, smażonych boczniaków i fasolki zachwyci każdego! Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowały.
Składniki:
- kawałek bagietki lub dwie pajdy chleba
- 120g boczniaków
- garść fasolki edamame
- serek śmietankowy do posmarowania pieczywa
- cebula dymka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
Sos do grzanek:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki miodu
- 0,5 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pieczywo przypiekamy na suchej patelni lub w piekarniku.
- Boczniaki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i masło a następnie dorzucamy grzyby. Wlewamy sos sojowy i całość smażymy aż boczniaki się ładnie zarumienią. Na sam koniec doprawiamy je świeżo zmielonym pieprzem.
- Fasolkę zalewamy wrzątkiem (ja używam mrożonej) i odstawiamy na kilka minut. Po odsączeniu wystarczy zgnieść palcami strąk i wyłuskać fasolkę (najlepiej sprawdzić na opakowaniu co zaleca producent).
- Wszystkie składniki na sos mieszamy razem w miseczce.
- Chrupiące pieczywo smarujemy grubą warstwą serka śmietankowego, następnie nakładamy podsmażone boczniaki, posypujemy fasolką oraz cebulą dymką.
- Grzanki przed podaniem polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Smacznego!


1 Komentarz
Cześć! Mam wrażenie, że jesteśmy siostrami 🙂 To jest niemożliwe by w 100% trafiać w smaki, wrażliwość i estetykę. Jestem zachwycona Twoimi pomysłami! Zapraszam na kawę do Częstochowy 🙂