Poniżej znajdziecie kolejny przepis na sałatkę z wykorzystaniem mojego ulubionego sera halloumi. Nektarynkę możecie zastąpić brzoskwinią lub morelami.
Składniki:
- ok. 180g mix sałat
- 1 opakowanie sera halloumi
- 1 nektarynka
- 1 mała cebula czerwona
- garść orzechów nerkowca
Dressing:
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki oliwy
- zioła do sałatek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ser halloumi kroimy w plasterki.
- Rozgrzewamy patelnię grillową (zwykła patelnia z nieprzywierającym dnem też będzie ok).
- Halloumi smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
- Na dużych talerzach układamy umytą sałatę. Dodajemy nektarynkę pokrojoną w plasterki oraz czerwoną cebulę.
- Na sałacie układamy usmażone plasterki halloumi a całość posypujemy uprażonymi orzechami nerkowca.
- Sałatkę przed podaniem polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem.
- Do sałatki możecie podać chrupiącą bagietkę lub grzanki.
Smacznego!
Brak komentarzy