Naleśniki z domowym serkiem waniliowym i bananami

Jeśli jeszcze nie robiliście domowego serka waniliowego, musicie koniecznie nadrobić. Jest pyszny, a w połączeniu z naleśnikami i bananami to niebo w gębie!

Składniki (na około 5 sztuk):

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • mleko
  • 1 płaska łyżka cukru
  • banany
  • olej rzepakowy

Serek waniliowy

  • 250g tłustego twarogu
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • kilka kropek ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Jajka, mąkę, cukier oraz mleko miksujemy na jednolitą masę (ciasto naleśnikowe musi mieć rzadką konsytencję).
  2. Do rozdrabniacza lub malaksera wrzucamy twaróg, dodajmy ekstrakt waniliowy, mleko oraz cukier (jeżeli lubicie bardziej słodkie naleśniki, możecie dodać więcej cukru).
  3. Miksujemy całość na gładką masę.
  4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wlewamy ciasto i smażymy naleśniki z obydwu stron na brązowo.
  5. Połowę powierzchni usmażonego naleśnika smarujemy serkiem waniliowym i na nim układamy cienkie plasterki bananów.
  6. Naleśnika składamy na pół i jeszcze raz na pół.
  7. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Nalesniki-serek-waniliowy-banany
Nalesniki-serek-waniliowy-banany

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz