Jeśli jeszcze nie robiliście domowego serka waniliowego, musicie koniecznie nadrobić. Jest pyszny, a w połączeniu z naleśnikami i bananami to niebo w gębie!
Składniki (na około 5 sztuk):
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- mleko
- 1 płaska łyżka cukru
- banany
- olej rzepakowy
Serek waniliowy
- 250g tłustego twarogu
- 2-3 łyżki mleka
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- kilka kropek ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Jajka, mąkę, cukier oraz mleko miksujemy na jednolitą masę (ciasto naleśnikowe musi mieć rzadką konsytencję).
- Do rozdrabniacza lub malaksera wrzucamy twaróg, dodajmy ekstrakt waniliowy, mleko oraz cukier (jeżeli lubicie bardziej słodkie naleśniki, możecie dodać więcej cukru).
- Miksujemy całość na gładką masę.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wlewamy ciasto i smażymy naleśniki z obydwu stron na brązowo.
- Połowę powierzchni usmażonego naleśnika smarujemy serkiem waniliowym i na nim układamy cienkie plasterki bananów.
- Naleśnika składamy na pół i jeszcze raz na pół.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy