Sałatka z kaszą bulgur, świeżym ogórkiem, rzodkiewką i wędzonym łososiem

Pyszna, lekka i zdrowa sałatka z kaszą i łososiem. Do tego chrupiące warzywa i sos na bazie jogurtu z ostrą nutką chrzanu. Pycha!

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • ok. 150g kaszy bulgur
  • łosoś wędzony na gorąco (2 sztuki ok. 125g)
  • kawałek białej rzodkiewki lub kilka sztuk zwykłej
  • 0,5 ogórka
  • 0,5 pęczka koperku

Sos jogurtowo-chrzanowy

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W słoiczku lub miseczce mieszamy ze sobą jogurt i chrzan. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
  2. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  3. Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy do niej pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę, ogórka oraz posiekany koperek i mieszamy.
  4. Łososia możemy lekko podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.
  5. Na talerz wykładamy sałatkę, na nią kładziemy łososia, którego polewamy sosem jogurtowo-chrzanowym.

Smacznego!

Salatka-kasza-bulgur-łosoś
Salatka-kasza-bulgur-łosoś

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz