Pyszna, lekka i zdrowa sałatka z kaszą i łososiem. Do tego chrupiące warzywa i sos na bazie jogurtu z ostrą nutką chrzanu. Pycha!
Składniki (porcja dla 2 osób):
- ok. 150g kaszy bulgur
- łosoś wędzony na gorąco (2 sztuki ok. 125g)
- kawałek białej rzodkiewki lub kilka sztuk zwykłej
- 0,5 ogórka
- 0,5 pęczka koperku
Sos jogurtowo-chrzanowy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżeczka chrzanu
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W słoiczku lub miseczce mieszamy ze sobą jogurt i chrzan. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
- Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy do niej pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę, ogórka oraz posiekany koperek i mieszamy.
- Łososia możemy lekko podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.
- Na talerz wykładamy sałatkę, na nią kładziemy łososia, którego polewamy sosem jogurtowo-chrzanowym.
Smacznego!
Brak komentarzy