Pyszna i lekka sałatka z arbuzem i fetą, wprost idealna na ciepłe dni.
Składniki:
- 2 szklanki arbuza
- 1 sałata masłowa
- 270g sera feta
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- kilka listków bazylii
- pieprz czarny
Sos:
- sok z 1 limonki
- 4 łyżeczki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Sałatę masłową rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki awokado. Posypujemy czerwoną cebulą pokrojoną w półplasterki. Dorzucamy arbuza i ser feta, polewamy sosem i dekorujemy bazylią. Dla smaku doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Sałatka najlepiej komponuje się z grzankami polanymi oliwą i natartymi bazylią. Smacznego 🙂
Ciekawostka
Arbuz:
- w 92% składa się z wody
- zawiera dużo przeciwutleniaczy
- stanowi najbogatsze źródło naturalnej L-cytruliny
- 100g to jedynie 30 kcal
Brak komentarzy