Co to jest za połączenie smaków! Słone i chrupiące frytki z sera halloumi, słodko-kwaśna cebulka i delikatny sos tzatziki. Już na samą myśl o tym daniu ślinianki nie przestają pracować. Musicie koniecznie spróbować!
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 1 opakowanie sera halloumi
- 100g kuskusu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, kurkumy i bazylii
- 125g jogurtu naturalnego
- kawałek ogórka (4-5 cm)
- 0,5 ząbka czosnku
- sok z cytryny
- 1 duża cebula czerwona
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnie z łyżką oleju wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy ją odrobiną soli. Smażymy na małym ogniu tak aby się nie zrumieniła.
- Gdy cebula trochę zmięknie dodajemy do niej łyżeczkę cukru trzcinowego. Mieszamy i czekamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy łyżkę wody. Dusimy chwile i na koniec dodajmy łyżkę octu balsamicznego. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez trzy minuty. Cebulę doprawimy pieprzem i przekładamy do miseczki.
- Ogórka obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wlewamy jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Startego ogórka odciskamy z nadmiaru wody, następnie dodajmy do jogurtu i mieszamy.
- Kuskus wsypujemy do wysokiej szklanki lub naczynia, dodajemy trochę soli, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy pod przykryciem.
- Halloumi kroimy na mniejsze kawałki (kształt grubych frytek). Na talerzu mieszamy mąkę z papryką, kurkumą i bazylią.
- Na patelni rozgrzewamy olej (musi pokrywać cała powierzchnie). Ser obtaczamy z każdej strony w mące z przyprawami i wrzucamy na patelnię. Smażymy na brązowo z obydwu stron.
- Frytki podajemy z kuskusem, karmelizowaną cebulką oraz sosem tzatziki.
Smacznego!
Brak komentarzy