Frytki z halloumi z sosem tzatziki, karmelizowaną cebulką i kuskusem

Co to jest za połączenie smaków! Słone i chrupiące frytki z sera halloumi, słodko-kwaśna cebulka i delikatny sos tzatziki. Już na samą myśl o tym daniu ślinianki nie przestają pracować. Musicie koniecznie spróbować!

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 100g kuskusu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, kurkumy i bazylii
  • 125g jogurtu naturalnego
  • kawałek ogórka (4-5 cm)
  • 0,5 ząbka czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnie z łyżką oleju wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy ją odrobiną soli. Smażymy na małym ogniu tak aby się nie zrumieniła.
  2. Gdy cebula trochę zmięknie dodajemy do niej łyżeczkę cukru trzcinowego. Mieszamy i czekamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy łyżkę wody. Dusimy chwile i na koniec dodajmy łyżkę octu balsamicznego. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez trzy minuty. Cebulę doprawimy pieprzem i przekładamy do miseczki.
  3. Ogórka obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wlewamy jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Startego ogórka odciskamy z nadmiaru wody, następnie dodajmy do jogurtu i mieszamy.
  4. Kuskus wsypujemy do wysokiej szklanki lub naczynia, dodajemy trochę soli, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy pod przykryciem.
  5. Halloumi kroimy na mniejsze kawałki (kształt grubych frytek). Na talerzu mieszamy mąkę z papryką, kurkumą i bazylią.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej (musi pokrywać cała powierzchnie). Ser obtaczamy z każdej strony w mące z przyprawami i wrzucamy na patelnię. Smażymy na brązowo z obydwu stron.
  7. Frytki podajemy z kuskusem, karmelizowaną cebulką oraz sosem tzatziki.

Smacznego!

Frytki-halloumi-cebulka-tzatziki
Frytki-halloumi-cebulka-tzatziki

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz