Domowa pizza to nieograniczone możliwości wyboru składników. Każdy może przygotować ją na swój własny sposób. Ja proponuję dwa, moje ulubione, warianty: z mozzarellą, salami i oliwkami oraz ricottą, szynka parmeńską i pomidorkami koktajlowymi.
Jaka jest Twoja ulubiona pizza? Do dzieła, przygotuj ją własnoręcznie 🙂
Składniki: (na 4 domowe pizze ok. 20-25 cm każda)
Ciasto:
- 450 g mąki typ 00
- 1 łyżeczka soli
- 10 g suszonych drożdży
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów (560 g)
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Dodatki:
- 2 mozzarelle
- 250 g ricotty
- 3 grube plastry salami
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- garść zielonych oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- Drożdże wsypujemy do miski, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody i dokładnie mieszamy (drożdże muszą się rozpuścić)
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i zaczyn z pkt 1 oraz oliwę
- Zagniatamy ciasto w misce i powoli dodajemy ciepłą wodę (ciasto ma być sprężyste)
- Zagniecioną kulkę przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy dalej ręcznie przez około 5 min
- Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny
- Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos pomidorowy
- W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek i chwilę smażymy
- Do czosnku wlewamy zblendowane pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem
- Gotujemy na małym ogniu, aż całość mocno zgęstnieje
- Pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i ocet balsamiczny. Po wymieszaniu sos jest gotowy.
- Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części
- Każdą część rozciągamy w dłoniach tak, aby uzyskać ok. 20 cm placuszek (brzegi pozostawiamy grubsze niż środek)
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim dwie pizze
- Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy składniki (składniki dzielimy na pół, będą dwie tury pieczenia)
- Na jednej pizzy układamy: ricottę, szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe
- Na drugiej mozzarellę, salami pokrojone w słupki i oliwki
- Pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez około 15-20 min w zależności od piekarnika
- Wyciągamy z pieca i zjadamy ze smakiem 🙂
Smacznego!
Ciekawostka:
Pizza:
- margherita – najpopularniejsza pizza, swoją nazwę zawdzięcza królowej Małgorzacie Sabaudzkiej (Margherita di Savoia)
- święto pizzy przypada na 9 lutego
- w starożytnym Egipcie płaskie okrągłe placki podobne do pizzy pełniły funkcje płatnicze
5 komentarzy
Boże uwielbiam pizze z oliwkami mozzarella i salami! 😀 ja jeszcze dodaje pomidory, idealna ! <3 następnym razem zrobię z twojego przepisu
Super, pizza z salami to zawsze dobry wybór 🙂
Smacznego :*
Bardzo fajny przepis na sos. Co prawda ja zawsze daję do sosu to, co mam, bazylię, oregano, majeranek, ketchup, przecier, paprykę itp:P Ale ostatnio postanowiłam zrobić sos jak Pan Bóg przykazał i te wydaje mi się idealny:0
Świetnie mi się udała ta pizza z Twojego przepisu, dziękuje!
Cieszę się bardzo 🙂