Risotto z kurczakiem, porem i groszkiem

risotto z kurczakiem, porem i groszkiem zdjecie glowne na talerzu

Risotto jest nieco mniej popularnym daniem z repertuaru kuchni włoskiej, gdyż w powszechnym przekonaniu wydaje się ono trudne i czasochłonne w przygotowaniu.

Długi czas również tak myślałam, jednak rzeczywistość bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Risotto jest bardzo proste, a jedyny moment kiedy wymagana jest cierpliwość to dodawanie bulionu. Spróbujcie przygotować je krok po kroku, a przekonacie się, że wcale nie jest trudne a smakuje wyjątkowo pysznie 🙂

Na pewno nie będziecie żałować 🙂

 

Składniki na risotto (2-3 porcje):

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 130 g zielonego groszku
  • 1 por
  • 150g ryżu arborio
  • 1 szklanka białego wina
  • 500 ml bulionu (rosołu)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki sera grana padano lub parmezanu
  • sól i pieprz

risotto z kurczakiem, porem i groszkiem składniki

 

Przygotowanie risotto z kurczakiem, porem i groszkiem:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i 1 łyżkę masła.
  2. Wrzucamy pokrojonego w półplasterki pora i po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Chwilę podsmażamy i następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę.
  4. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Gdy kurczak trochę się podsmaży, dodajemy łyżkę roztartego w moździerzu tymianku i mieszamy.
  6. Do całości dodajemy ryż i dokładnie go obsmażamy.
  7. Następnie wlewamy wino i czekamy aż lekko odparuje.
  8. Zmniejszamy nieco ogień i wlewamy pół szklanki bulionu/rosołu, mieszając co pewien czas.
  9. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję.
  10. Proces wchłaniania bulionu powinien zająć ok. 15 minut a na końcu ryż powinien być ugotowany al dente.
  11. Po wchłonięciu ostatniej porcji bulionu dorzucamy groszek.
  12. Po chwili zdejmujemy z gazu, dodajemy 1 łyżkę masła i ser i delikatnie mieszamy.
  13. Risotto posypujemy startym serem grana padano lub parmezanem.
  14. Serwujemy ciepłe i świeżo przygotowane, bo tak smakuje najlepiej.

Smacznego!

risotto z kurczakiem, porem i groszkiem przygotowanie

 

Ciekawostka

Ryż arborio:

  • pochodzi z Włoch gdzie został specjalnie wyselekcjonowany
  • jego ziarna są lekko zaokrąglone
  • dobrze wchłania smaki i jest lekko kleisty

risotto z kurczakiem, porem i groszkiem na talerzu

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz