Risotto jest nieco mniej popularnym daniem z repertuaru kuchni włoskiej, gdyż w powszechnym przekonaniu wydaje się ono trudne i czasochłonne w przygotowaniu.
Długi czas również tak myślałam, jednak rzeczywistość bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Risotto jest bardzo proste, a jedyny moment kiedy wymagana jest cierpliwość to dodawanie bulionu. Spróbujcie przygotować je krok po kroku, a przekonacie się, że wcale nie jest trudne a smakuje wyjątkowo pysznie 🙂
Na pewno nie będziecie żałować 🙂
Składniki na risotto (2-3 porcje):
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 130 g zielonego groszku
- 1 por
- 150g ryżu arborio
- 1 szklanka białego wina
- 500 ml bulionu (rosołu)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki sera grana padano lub parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie risotto z kurczakiem, porem i groszkiem:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i 1 łyżkę masła.
- Wrzucamy pokrojonego w półplasterki pora i po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Chwilę podsmażamy i następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy kurczak trochę się podsmaży, dodajemy łyżkę roztartego w moździerzu tymianku i mieszamy.
- Do całości dodajemy ryż i dokładnie go obsmażamy.
- Następnie wlewamy wino i czekamy aż lekko odparuje.
- Zmniejszamy nieco ogień i wlewamy pół szklanki bulionu/rosołu, mieszając co pewien czas.
- Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję.
- Proces wchłaniania bulionu powinien zająć ok. 15 minut a na końcu ryż powinien być ugotowany al dente.
- Po wchłonięciu ostatniej porcji bulionu dorzucamy groszek.
- Po chwili zdejmujemy z gazu, dodajemy 1 łyżkę masła i ser i delikatnie mieszamy.
- Risotto posypujemy startym serem grana padano lub parmezanem.
- Serwujemy ciepłe i świeżo przygotowane, bo tak smakuje najlepiej.
Smacznego!
Ciekawostka
Ryż arborio:
- pochodzi z Włoch gdzie został specjalnie wyselekcjonowany
- jego ziarna są lekko zaokrąglone
- dobrze wchłania smaki i jest lekko kleisty
Brak komentarzy