Odkąd spróbowałam pieczonego kalafiora to rzadko podaję go w innej formie. Sos jogurtowy można modyfikować w zależności od upodobań lub tego, co akurat mamy w lodówce.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 300g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
- 1 ogórek konserwowy
- kilka suszonych pomidorów
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- pół czerwonej cebuli
- pół pęczka szczypiorku
- 0,5 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
- Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy przyprawy i mieszamy.
- Kalafiora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kalafiora solimy i smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw i oleju.
- Pieczemy go przez około 20 min (ja lubię warzywa al dente, jeżeli chcecie możecie trzymać go trochę dłużej).
- Gdy kalafior się piecze, przygotowujemy sos.
- Do miski wrzucamy drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz ogórka i pomidory pokrojone w drobna kostkę. Całość zalewamy jogurtem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, syropem z agawy i sokiem z cytryny.
- Upieczonego kalafiora nakładamy na talerz, poddajmy z sosem i szczypiorkiem.
Smacznego!


Brak komentarzy