Pieczony kalafior z sosem jogurtowym

Odkąd spróbowałam pieczonego kalafiora to rzadko podaję go w innej formie. Sos jogurtowy można modyfikować w zależności od upodobań lub tego, co akurat mamy w lodówce.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 300g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
  • 1 ogórek konserwowy
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • pół czerwonej cebuli
  • pół pęczka szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
  2. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy przyprawy i mieszamy.
  3. Kalafiora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Kalafiora solimy i smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw i oleju.
  5. Pieczemy go przez około 20 min (ja lubię warzywa al dente, jeżeli chcecie możecie trzymać go trochę dłużej).
  6. Gdy kalafior się piecze, przygotowujemy sos.
  7. Do miski wrzucamy drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz ogórka i pomidory pokrojone w drobna kostkę. Całość zalewamy jogurtem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, syropem z agawy i sokiem z cytryny.
  8. Upieczonego kalafiora nakładamy na talerz, poddajmy z sosem i szczypiorkiem.

Smacznego!

pieczony-kalafior-sos-jogurtowy
pieczony-kalafior-sos-jogurtowy

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz