Zupa krem z warzyw

zupa krem z warzyw

Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na pyszną i sycącą zupę krem z warzyw. Doskonała na chłodne popołudnia 🙂

 

Składniki (duża porcja kremu z warzyw :)):

  • 3 duże ziemniaki
  • zielona fasolka szparagowa (450 g)
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cukinia
  • 5 marchewek
  • 1 duży seler
  • 2 cebule
  • 1 duży por
  • 3 łyżki masła
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 małe suszone grzyby
  • 5 łyżeczek soli
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chili i kuminu

zupa krem z warzyw składniki

 

Przygotowanie kremu z warzyw:

Ziemniaki, marchew, pół selera i pietruszkę kroimy w kostkę, cukinię w ćwiartki a pora w półplasterki. Do dużego garnka wrzucamy ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby a następnie zalewamy do połowy wodą i gotujemy na małym ogniu. Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy marchewkę, selera i pietruszkę i podsmażamy przez ok. 10 minut. W dalszej kolejności dorzucamy cukinię, 2 łyżeczki soli i wszystkie pozostałe przyprawy. Po 5 minutach dodajemy odrobinę wody i dusimy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie, całość przekładamy do garnka z ziemniakami i gotujemy na małym ogniu. Na patelni  rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy pora i cebulę. Po podsmażeniu dokładamy do garnka z pozostałymi składnikami. Gdy wszystkie warzywa staną się miękkie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy resztą soli i miksujemy na gładki krem.

Zupę podajemy z kleksem śmietany, natką pietruszki, chipsami z selera i chrupiącymi obierkami z ziemniaków (równie dobrze smakuje z prażonymi pestkami dyni). Smacznego 🙂

zupa krem z warzyw przygotowanie

Chipsy z selera i chrupiące obierki z ziemniaka:

Selera kroimy w cienkie plasterki. Na blasze kładziemy folię aluminiową i smarujemy cienką warstwą oleju słonecznikowego. Układamy selera i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut uważając aby nie przypalić chipsów. Dokładnie takie same czynności wykonujemy z obierkami ziemniaków (pamiętamy aby bardzo dokładnie umyć ziemniaki przed obieraniem).

 

Ciekawostki:

  • seler posiada 2x więcej witaminy C niż cytrusy
  • 100 g selera to zaledwie 17 kcal
  • pośród wszystkich warzyw korzeniowych, seler zawiera najwięcej fosforu
  • seler oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie i pobudza przemianę materii

zupa krem z warzyw ciekawostki

 

Zobacz inne

2 komentarze

  • Kasia
    Odpowiedz Marzena Pietrasik 1 lutego 2016 at 13:32

    Kasiuchna
    Wspaniały pomysł z tym blogiem. Jesteś taka cool i trendy ( na czasie 🙂
    Bardzo do ciebie pasuje to gotowanie ! Myślę , że czy chcesz czy nie , ale to zamiłowanie do gotowania to ” zasługa” szanownego tatusia.
    Twój tata robi to naprawdę z pasją ! Jak wiele innych rzeczy…
    Chcę powiedzieć ,że zaskoczyłaś mnie swoją kreatywnością. Chipsy z obierków ziemniaczanych to naprawdę w porzo pomysł:D . Gratuluję .
    Bardzo podobają mi się tez zdjęcia potraw. Excellence !
    No i w ogóle fajna z ciebie babeczka

    Pozdrawiam – Twoja wielbicielka M<3

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 1 lutego 2016 at 13:40

      Dziękuję bardzo, zawstydziłam się 😉
      Pozdrawiam, buziaczki :*

    Napisz komentarz