Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na pyszną i sycącą zupę krem z warzyw. Doskonała na chłodne popołudnia 🙂
Składniki (duża porcja kremu z warzyw :)):
- 3 duże ziemniaki
- zielona fasolka szparagowa (450 g)
- 2 pietruszki
- 1 duża cukinia
- 5 marchewek
- 1 duży seler
- 2 cebule
- 1 duży por
- 3 łyżki masła
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 małe suszone grzyby
- 5 łyżeczek soli
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka bazyli
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta chili i kuminu
Przygotowanie kremu z warzyw:
Ziemniaki, marchew, pół selera i pietruszkę kroimy w kostkę, cukinię w ćwiartki a pora w półplasterki. Do dużego garnka wrzucamy ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby a następnie zalewamy do połowy wodą i gotujemy na małym ogniu. Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy marchewkę, selera i pietruszkę i podsmażamy przez ok. 10 minut. W dalszej kolejności dorzucamy cukinię, 2 łyżeczki soli i wszystkie pozostałe przyprawy. Po 5 minutach dodajemy odrobinę wody i dusimy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie, całość przekładamy do garnka z ziemniakami i gotujemy na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy pora i cebulę. Po podsmażeniu dokładamy do garnka z pozostałymi składnikami. Gdy wszystkie warzywa staną się miękkie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy resztą soli i miksujemy na gładki krem.
Zupę podajemy z kleksem śmietany, natką pietruszki, chipsami z selera i chrupiącymi obierkami z ziemniaków (równie dobrze smakuje z prażonymi pestkami dyni). Smacznego 🙂
Chipsy z selera i chrupiące obierki z ziemniaka:
Selera kroimy w cienkie plasterki. Na blasze kładziemy folię aluminiową i smarujemy cienką warstwą oleju słonecznikowego. Układamy selera i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut uważając aby nie przypalić chipsów. Dokładnie takie same czynności wykonujemy z obierkami ziemniaków (pamiętamy aby bardzo dokładnie umyć ziemniaki przed obieraniem).
Ciekawostki:
- seler posiada 2x więcej witaminy C niż cytrusy
- 100 g selera to zaledwie 17 kcal
- pośród wszystkich warzyw korzeniowych, seler zawiera najwięcej fosforu
- seler oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie i pobudza przemianę materii
2 komentarze
Kasiuchna
Wspaniały pomysł z tym blogiem. Jesteś taka cool i trendy ( na czasie 🙂
Bardzo do ciebie pasuje to gotowanie ! Myślę , że czy chcesz czy nie , ale to zamiłowanie do gotowania to ” zasługa” szanownego tatusia.
Twój tata robi to naprawdę z pasją ! Jak wiele innych rzeczy…
Chcę powiedzieć ,że zaskoczyłaś mnie swoją kreatywnością. Chipsy z obierków ziemniaczanych to naprawdę w porzo pomysł:D . Gratuluję .
Bardzo podobają mi się tez zdjęcia potraw. Excellence !
No i w ogóle fajna z ciebie babeczka
Pozdrawiam – Twoja wielbicielka M<3
Dziękuję bardzo, zawstydziłam się 😉
Pozdrawiam, buziaczki :*