Jako fanka kuchni włoskiej, a jednocześnie osoba starająca się ograniczyć jedzenie mięsa, musiałam znaleźć zamiennik mojego ukochanego spaghetti bolognese. Udało się! Pomidorowe, wegetariańskie spaghetti z parmezanem i pangrattato w niczym nie ustępuje oryginałowi, a do tego jest idealne dla wegetarian. Nawet jeśli jecie mięso, powinniście spróbować. Obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni 🙂
Składniki na wegetariańskie spaghetti (duża porcja):
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- parmezan
- 2 czerstwe bułki lub chleb
- 3 łyżki masła lub oliwy
- sól, pieprz
- 1 płaska łyżka cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- przyprawy wedle uznania
Przygotowanie spaghetti z parmezanem i pangrattato:
- Gotujemy makaron al dente
- Cebulę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią cebulę
- Gdy cebula się zeszkli, dodajemy 1 puszkę krojonych pomidorów
- Drugą puszkę krojonych pomidorów blendujemy na gładki krem i również dodajemy na patelnię
- Sos pomidorowy doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem i octem balsamicznym
- Po ok. 5 minutach na patelnie dodajemy makaron i całość mieszamy do momentu, aż wszystkie nitki będą oblepione sosem
- Gotowe danie przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem oraz pangrattato
Pangrattato:
- Czerstwe bułki wrzucamy do malaksera i dodajemy do nich sól, odrobinę pieprzu, ząbek czosnku oraz przyprawy wedle uznania (ja używam: suszoną bazylię i oregano :))
- Całość miksujemy na okruchy
- Przerzucamy je na rozgrzaną na patelni oliwę lub masło i smażymy, aż się zarumienią, mieszając od czasu do czasu
Smacznego! 🙂
Brak komentarzy