Pomidorowe (wegetariańskie) spaghetti z parmezanem i pangrattato

pomidorowe spaghetti z parmezanem i pangrattato

Jako fanka kuchni włoskiej, a jednocześnie osoba starająca się ograniczyć jedzenie mięsa, musiałam znaleźć zamiennik mojego ukochanego spaghetti bolognese. Udało się! Pomidorowe, wegetariańskie spaghetti z parmezanem i pangrattato w niczym nie ustępuje oryginałowi, a do tego jest idealne dla wegetarian. Nawet jeśli jecie mięso, powinniście spróbować. Obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni 🙂

 

Składniki na wegetariańskie spaghetti (duża porcja):

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • parmezan
  • 2 czerstwe bułki lub chleb
  • 3 łyżki masła lub oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • przyprawy wedle uznania

pomidorowe spaghetti z parmezanem i pangrattato

 

Przygotowanie spaghetti z parmezanem i pangrattato:

  1. Gotujemy makaron al dente
  2. Cebulę kroimy w kostkę
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią cebulę
  4. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy 1 puszkę krojonych pomidorów
  5. Drugą puszkę krojonych pomidorów blendujemy na gładki krem i również dodajemy na patelnię
  6. Sos pomidorowy doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem i octem balsamicznym
  7. Po ok. 5 minutach na patelnie dodajemy makaron i całość mieszamy do momentu, aż wszystkie nitki będą oblepione sosem
  8. Gotowe danie przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem oraz pangrattato

Pangrattato:

  1. Czerstwe bułki wrzucamy do malaksera i dodajemy do nich sól, odrobinę pieprzu, ząbek czosnku oraz przyprawy wedle uznania (ja używam: suszoną bazylię i oregano :))
  2. Całość miksujemy na okruchy
  3. Przerzucamy je na rozgrzaną na patelni oliwę lub masło i smażymy, aż się zarumienią, mieszając od czasu do czasu

 

Smacznego! 🙂

pomidorowe spaghetti z parmezanem i pangrattato pomidorowe spaghetti z parmezanem i pangrattato pomidorowe spaghetti z parmezanem i pangrattato

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz