Kluski leniwe z cynamonową bułeczką

Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu kluski leniwe. Potrzebujemy tylko trzech składników! Do tego aromatyczna i chrupiąca bułeczka cynamonowa.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 250g tłustego twarogu
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 60g masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cynamon
  • cukier trzcinowy
  • sól

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku gotujemy wodę.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy na nią bułkę tartą. Gdy bułeczka się zrumieni dodajemy trochę cynamonu i mieszamy.
  3. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy bardzo dokładnie widelcem. Dodajemy do niego jajko i łączymy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Na stolnicę wsypujemy trzy łyżki mąki. Dodajemy do niej twaróg z jajkiem i krótko wyrabiamy (jeżeli ciasto będzie za rzadkie musicie dosypać więcej mąki).
  5. Ciasto dzielimy na trzy porcje i z każdej formujemy wałek. Ostrym nożem kroimy ukośne kawałki od czasu do czasu podsypując mąką.
  6. Zagotowaną wodę lekko solimy i wrzucamy do niej kluski. Gotujemy je krótko (od wypłynięcia około 1 minutę). Wyławiamy łyżką cedzakową na głębokie talerze.
  7. Leniwe podajemy posypane cukrem trzcinowym i polane cynamonową bułeczką.

Smacznego!

Kluski-leniwe-z-cynamonowa-buleczka
Kluski-leniwe-z-cynamonowa-buleczka

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz