Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu kluski leniwe. Potrzebujemy tylko trzech składników! Do tego aromatyczna i chrupiąca bułeczka cynamonowa.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 250g tłustego twarogu
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 60g masła
- 3 łyżki bułki tartej
- cynamon
- cukier trzcinowy
- sól
Przygotowanie:
- W dużym garnku gotujemy wodę.
- Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy na nią bułkę tartą. Gdy bułeczka się zrumieni dodajemy trochę cynamonu i mieszamy.
- Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy bardzo dokładnie widelcem. Dodajemy do niego jajko i łączymy do uzyskania jednolitej masy.
- Na stolnicę wsypujemy trzy łyżki mąki. Dodajemy do niej twaróg z jajkiem i krótko wyrabiamy (jeżeli ciasto będzie za rzadkie musicie dosypać więcej mąki).
- Ciasto dzielimy na trzy porcje i z każdej formujemy wałek. Ostrym nożem kroimy ukośne kawałki od czasu do czasu podsypując mąką.
- Zagotowaną wodę lekko solimy i wrzucamy do niej kluski. Gotujemy je krótko (od wypłynięcia około 1 minutę). Wyławiamy łyżką cedzakową na głębokie talerze.
- Leniwe podajemy posypane cukrem trzcinowym i polane cynamonową bułeczką.
Smacznego!
Brak komentarzy