Sałatka rybna warstwowa

sałatka rybna warstwowa

Sałatka rybna warstwowa jest tak dobra, że przekona do siebie największych przeciwników ryb. Bardzo efektownie wygląda, a nie jest skomplikowana w przygotowaniu 🙂

 

Składniki:

  • 1,5 kg filetów rybnych (najlepiej mintaj)
  • bulion wołowy lub drobiowy
  • 4-5 marchewek
  • 3 duże cebule
  • 3 jajka
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 8-10 łyżek majonezu
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz

sałatka rybna warstwowa składniki

 

Przygotowanie sałatki rybnej warstwowej:

Bulion zagotowujemy w garnku w takiej ilości aby lekko zakrywał rybę. Gotujemy ok. 15 min tak, aby nie rozgotować ryby. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dorzucamy marchewkę startą na tarce (na dużych oczkach), podlewamy lekko wodą, posypujemy szczyptą soli i dusimy do miękkości. Tą samą czynność powtarzamy z cebulą pokrojoną w kostkę. Warzywa odkładamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce (na małych oczkach), a ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Rybę rozdrabniamy widelcem i układamy na dnie przezroczystego naczynia (może to być np. naczynie żaroodporne), posypujemy pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Z marchewki i cebuli pozbywamy się nadmiaru wody i układamy na rybie – najpierw cebulę, później marchewkę. Ponownie smarujemy majonezem (tym razem grubszą warstwę). Całość posypujemy jajkiem, boki sałatki ogórkiem, a środek posypujemy szczypiorkiem.

Sałatka powinna stać w lodówce co najmniej przez całą noc.

sałatka rybna warstwowa przygotowanie

 

Ciekawostki:

Ogórki kiszone:

  • zawierają dużo witamin i są mało kaloryczne (1 średni ogórek to tylko 12 kcal)
  • oczyszczają organizm z toksyn
  • regulują metabolizm i ułatwiają trawienie

sałatka rybna warstwowa ciekawostki

Sprawdź inne pomysły na pyszne sałatki!

 

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz