Sałatka rybna warstwowa jest tak dobra, że przekona do siebie największych przeciwników ryb. Bardzo efektownie wygląda, a nie jest skomplikowana w przygotowaniu 🙂
Składniki:
- 1,5 kg filetów rybnych (najlepiej mintaj)
- bulion wołowy lub drobiowy
- 4-5 marchewek
- 3 duże cebule
- 3 jajka
- 5-6 ogórków kiszonych
- 8-10 łyżek majonezu
- 1 liść laurowy
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
Przygotowanie sałatki rybnej warstwowej:
Bulion zagotowujemy w garnku w takiej ilości aby lekko zakrywał rybę. Gotujemy ok. 15 min tak, aby nie rozgotować ryby. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dorzucamy marchewkę startą na tarce (na dużych oczkach), podlewamy lekko wodą, posypujemy szczyptą soli i dusimy do miękkości. Tą samą czynność powtarzamy z cebulą pokrojoną w kostkę. Warzywa odkładamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce (na małych oczkach), a ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Rybę rozdrabniamy widelcem i układamy na dnie przezroczystego naczynia (może to być np. naczynie żaroodporne), posypujemy pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Z marchewki i cebuli pozbywamy się nadmiaru wody i układamy na rybie – najpierw cebulę, później marchewkę. Ponownie smarujemy majonezem (tym razem grubszą warstwę). Całość posypujemy jajkiem, boki sałatki ogórkiem, a środek posypujemy szczypiorkiem.
Sałatka powinna stać w lodówce co najmniej przez całą noc.
Ciekawostki:
Ogórki kiszone:
- zawierają dużo witamin i są mało kaloryczne (1 średni ogórek to tylko 12 kcal)
- oczyszczają organizm z toksyn
- regulują metabolizm i ułatwiają trawienie
Sprawdź inne pomysły na pyszne sałatki!
Brak komentarzy