Placki z dyni i batata

Placki z dyni i batata są pyszne i puszyste. Można je podawać z ulubionymi dodatkami. Ja osobiście polecam do nich powidła śliwkowe.

Składniki (duża porcja)

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 mały batat lub 0,5 dużego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego oraz olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynie i batata obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
  2. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy dwie łyżki oleju i mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do miękkości.
  3. Upieczone warzywa przekładamy do naczynia, blendujemy na gładką masę i odstawiamy do przestygnięcia.
  4. Gotowe puree wkładamy do miski, dodajemy jogurt, jajka, cukier i mieszamy.
  5. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
  6. Całość mieszamy rózgą kuchenną do momentu połączenia się składników.
  7. Placki smażymy na posmarowanej olejem patelni na małym ogniu. Nakładamy po 1 łyżce zachowując odstęp.
  8. Placki możemy podać z cukrem pudrem, dżemem lub powidłami.

Smacznego!

Placki z dyni i batata
Placki z dyni i batata

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz