Placki z dyni i batata są pyszne i puszyste. Można je podawać z ulubionymi dodatkami. Ja osobiście polecam do nich powidła śliwkowe.
Składniki (duża porcja)
- 1 dynia piżmowa
- 1 mały batat lub 0,5 dużego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego oraz olej do smażenia
Przygotowanie:
- Dynie i batata obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy dwie łyżki oleju i mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do miękkości.
- Upieczone warzywa przekładamy do naczynia, blendujemy na gładką masę i odstawiamy do przestygnięcia.
- Gotowe puree wkładamy do miski, dodajemy jogurt, jajka, cukier i mieszamy.
- Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
- Całość mieszamy rózgą kuchenną do momentu połączenia się składników.
- Placki smażymy na posmarowanej olejem patelni na małym ogniu. Nakładamy po 1 łyżce zachowując odstęp.
- Placki możemy podać z cukrem pudrem, dżemem lub powidłami.
Smacznego!


Brak komentarzy