Wszyscy miłośnicy czekolady pokochają ten przepis. Pyszne muffiny czekoladowe to szybki i prosty deser. Do dzieła! Dajcie znać czy smakowały.
Składniki na 12 muffinek w dużych papilotkach:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 12 kostek czekolady mlecznej
Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka masła
- mleko
- płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Do formy na muffinki wkładamy papierowe papilotki.
- Szykujemy 2 miski. W jednej łączymy ze sobą suche składniki, a w drugiej mokre.
- Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Masę nakładamy do foremek, na początek po jednej czubatej łyżce na dno.
- Do każdej foremki wkładamy na środek kostkę mlecznej czekolady.
- Resztę masy rozdzielamy tak, aby zakrywała 3/4 papilotki.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy około 25 – 30min do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe i ostudzone muffiny dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą czekoladową (rozpuszczamy gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Pod koniec dodajemy odrobine mleka tak, aby uzyskać gęstą kremową konsystencję) oraz posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy