Muffinki czekoladowe

Wszyscy miłośnicy czekolady pokochają ten przepis. Pyszne muffiny czekoladowe to szybki i prosty deser. Do dzieła! Dajcie znać czy smakowały.

Składniki na 12 muffinek w dużych papilotkach:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 12 kostek czekolady mlecznej

Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • mleko
  • płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do formy na muffinki wkładamy papierowe papilotki.
  2. Szykujemy 2 miski. W jednej łączymy ze sobą suche składniki, a w drugiej mokre.
  3. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  4. Masę nakładamy do foremek, na początek po jednej czubatej łyżce na dno.
  5. Do każdej foremki wkładamy na środek kostkę mlecznej czekolady.
  6. Resztę masy rozdzielamy tak, aby zakrywała 3/4 papilotki.
  7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy około 25 – 30min do tzw. suchego patyczka.
  8. Gotowe i ostudzone muffiny dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą czekoladową (rozpuszczamy gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Pod koniec dodajemy odrobine mleka tak, aby uzyskać gęstą kremową konsystencję) oraz posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Muffiny czekoladowe
Muffiny czekoladowe

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz