No i jest! Moja pierwsza w życiu tarta! Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest pyszna i mam świadków, którzy mogą to potwierdzić 😉
Przed Wami tarta z kremem i borówkami. Zapraszam do spróbowania!
Składniki:
Tarta (ok. 30 cm średnicy):
- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki kakao
Krem:
- 200g białej czekolady
- 200g śmietanki 30%
- 500g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 0k. 2 szklanki borówek
Przygotowanie:
Na stolnice przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Następnie całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka i energicznie zagniatamy ciasto, które później zawijamy w folię i wkładamy na ok. 40 minut do lodówki. Po wyjęciu, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, zarówno dno jak i boki. Następnie nakłuwamy je widelcem, wykładamy folią aluminiową, którą dociskamy do ciasta i obciążamy równomiernie rozłożoną suszoną fasolą lub grochem. Tartę wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i ciasto dopiekamy jeszcze przez ok. 7 minut.
Krem: Rozpuszczamy 2 tabliczki białej czekolady w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy ser mascarpone i wlewamy ostudzoną czekoladę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę razem z cukrem pudrem. Bitą śmietanę miksujemy na małych obrotach dodając po łyżce wcześniej przygotowanego kremu. Masę powstałą z połączenia rozprowadzamy po całej powierzchni ostudzonego ciasta i układamy na niej borówki. Tartę wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.
Ostrzegam! Jest pyszna i uzależnia 😀
Ciekawostka
Tarta:
- jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej
- można ją przygotowywać zarówno z ciasta kruchego, drożdżowego, jak i z francuskiego
- odmianą tarty jest quiche, czyli zalana masą jajeczną tarta z wytrawnym nadzieniem
6 komentarzy
Bardzo fajny spód, wart wykorzystania 🙂
Dzięki! Daj znać jakie zastosowanie dla niego znajdziesz 🙂
Zaglądałam tu dzisiaj rano w poszukiwaniu tarty ze snapa! Zrobiłam zwykłą jabłkami, a tu proszę!
Teraz będę musiała robić jeszcze raz bo wygląda kozacko!!
Zrób, zrób tylko szybko, bo zaraz borówki się skończą.
A swoją drogą pomysł na tartę z jabłkami też jest ekstra, muszę spróbować 🙂
takie słodkości uwielbiam 🙂
wygląda bardzo apetycznie
Dzięki, koniecznie musisz spróbować, bo smakuje wyśmienicie 😉