Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

ciasteczka z masłem orzechowym i kawa

Jeśli szukasz przepisu na ciastka, które za każdym razem wychodzą pyszne i chrupiące to idealnie trafiłaś. Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą robi się łatwo i szybko.

Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym (około 12 sztuk)

  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 140 g masła orzechowego
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180 stopni C.
  2. Do miski wrzucamy miękkie masło, cukier trzcinowy oraz masło orzechowe. Całość miksujemy około 5 minut.
  3. Do masy dodajemy jajko i miksujemy do momentu połączenia się składników.
  4. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  5. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i mieszamy za pomocą łyżki.
  6. Na koniec dodajemy kawałki pokruszonej czekolady i orzechy. Wszystko delikatnie mieszamy.
  7. Z masy formujemy kulki (2 łyżki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
  8. Kulek nie musimy rozpłaszczać, gdyż masa podczas pieczenia sama się uformuje na kształt ciasteczek.
  9. Ciastka pieczemy około 15 minut, aż będą wypieczone i lekko brązowe.
  10. Uwaga ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i twardnieją dopiero po ostudzeniu.

Smacznego!

ciasteczka z masłem orzechowym

ciasteczka z masłem orzechowym i kawa z góry

Zobacz inne

1 Komentarz

  • Paulina
    Odpowiedz Paulina 30 stycznia 2020 at 08:12

    aż ślinka cieknie:) wyglądają i zapewne smakują fantastycznie:) Koniecznie wypróbuję:)

  • Napisz komentarz