Jeśli szukasz przepisu na ciastka, które za każdym razem wychodzą pyszne i chrupiące to idealnie trafiłaś. Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą robi się łatwo i szybko.
Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym (około 12 sztuk)
- 90 g masła
- 1 jajko
- 140 g masła orzechowego
- 140 g cukru trzcinowego
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g gorzkiej czekolady
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180 stopni C.
- Do miski wrzucamy miękkie masło, cukier trzcinowy oraz masło orzechowe. Całość miksujemy około 5 minut.
- Do masy dodajemy jajko i miksujemy do momentu połączenia się składników.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Łączymy ze sobą składniki z obu misek i mieszamy za pomocą łyżki.
- Na koniec dodajemy kawałki pokruszonej czekolady i orzechy. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Z masy formujemy kulki (2 łyżki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
- Kulek nie musimy rozpłaszczać, gdyż masa podczas pieczenia sama się uformuje na kształt ciasteczek.
- Ciastka pieczemy około 15 minut, aż będą wypieczone i lekko brązowe.
- Uwaga ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i twardnieją dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!
1 Komentarz
aż ślinka cieknie:) wyglądają i zapewne smakują fantastycznie:) Koniecznie wypróbuję:)