Mini rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą

mini rogaliki z nutella zdjecie glowne

Czy jest ktoś, kto nie lubi nutelli? Jeśli tak to lepiej, żeby nie czytał dalej 😉

Mini rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą to wyśmienity deser, który może stanowić doskonały dodatek np. do kawy. A zresztą, fanów nutelli i tak nie muszę dłużej namawiać, zapraszam 😉

 

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • nutella
  • 1 jajko

mini rogaliki z nutella skladniki

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i wykrawamy z niego po 2 koła. Każde koło dzielimy na 8 kawałków (jak pizzę). Każdy kawałek ciasta delikatnie wałkujemy. Na szerszym brzegu nakładamy odrobinę nutelli i zwijamy od najszerszego końca do czubka (jeśli ciasto nie chce się skleić, delikatnie zwilżamy je wodą). Po zwinięciu nadajemy ciastu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni i pieczemy przez ok. 10-15 min. Po wyciągnięciu możemy posypać ciastka cukrem pudrem, jeśli uznamy, że nutella jest niewystarczająco słodka 😉 Smacznego, łasuchy 🙂

mini rogaliki z nutella przygotowanie

 

Ciekawostka

Nutella:

  • Światowy Dzień Nutelli jest obchodzony od 2007 roku zawsze 5 lutego
  • w 2014 roku nutella skończyła 50 urodziny
  • kakao wykorzystywane do produkcji nutelli pochodzi głównie z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany

mini rogaliki z nutellą przekrojone na pol

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz