Czy jest ktoś, kto nie lubi nutelli? Jeśli tak to lepiej, żeby nie czytał dalej 😉
Mini rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą to wyśmienity deser, który może stanowić doskonały dodatek np. do kawy. A zresztą, fanów nutelli i tak nie muszę dłużej namawiać, zapraszam 😉
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- nutella
- 1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i wykrawamy z niego po 2 koła. Każde koło dzielimy na 8 kawałków (jak pizzę). Każdy kawałek ciasta delikatnie wałkujemy. Na szerszym brzegu nakładamy odrobinę nutelli i zwijamy od najszerszego końca do czubka (jeśli ciasto nie chce się skleić, delikatnie zwilżamy je wodą). Po zwinięciu nadajemy ciastu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni i pieczemy przez ok. 10-15 min. Po wyciągnięciu możemy posypać ciastka cukrem pudrem, jeśli uznamy, że nutella jest niewystarczająco słodka 😉 Smacznego, łasuchy 🙂
Ciekawostka
Nutella:
- Światowy Dzień Nutelli jest obchodzony od 2007 roku zawsze 5 lutego
- w 2014 roku nutella skończyła 50 urodziny
- kakao wykorzystywane do produkcji nutelli pochodzi głównie z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany
Brak komentarzy