Szybkie w przygotowaniu czekoladowe muffiny z wiórkami kokosowymi. Idealne na Walentynki ❤️
Składniki (12 muffinów):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki mleka
- 0,25 szklanki oleju
- 1 jajko
- ok. 75g czekolady mlecznej
Polewa:
- ok. 75g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka masła
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Do formy rozkładamy papierowe papilotki. Szykujemy 2 miski, w jednej łączymy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie całość łączymy ze sobą za pomocą widelca. Masę nakładamy do foremek tak, aby lekko zakrywała dno, posypujemy drobno posiekaną czekoladą mleczną i przykrywamy pozostałą masą (ok. 1 łyżka na 1 muffina). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut. Gotowe i ostudzone muffiny dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą czekoladową (rozpuszczamy gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pyszności 🙂
Ciekawostka
Kokos:
- jest bogaty w błonnik, potas, magnez, fosfor i kwas foliowy
- dzięki nasyconym kwasom tłuszczowym zawartym w kokosie jest on polecany dla osób odchudzających się
Jak wybrać kokosa:
Przed zakupem kokosa należy nim potrząsnąć. Jeśli słychać chlupotanie to oznacza, że owoc jest świeży i można go kupować. Brak chlupotania sugeruje, że owoc jest stary i praktycznie niejadalny.
2 komentarze
Ale jestem głodna
🙂 pozostaje zatem przygotować coś pysznego 🙂