Moja wersja Tiramisu

tiramisu kasiuchnia zdjecie glowne

Oto moja autorska wersja tiramisu dla wszystkich, którzy kochają desery ale zwykłe tiramisu już im się znudziło 😉

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • szklanka mleka
  • 500g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • ok. 100 g gorzkiej czekolady
  • 8 biszkoptów

tiramisu kasiuchnia skladniki

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy 5 żółtek, wsypujemy cukier i miksujemy na gładką i puszystą masę (kogel-mogel). Następnie dokładamy serek mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Biszkopty zamaczamy we wcześniej przygotowanym kakale i układamy na dnie szklanki/pucharka. Na warstwę biszkoptów nakładamy krem, na niego ponownie biszkopty, posypujemy czekoladą, dokładamy ostatnią warstwę kremu i ozdabiamy wiórkami z czekolady. Deser wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny. Smacznego 🙂

tiramisu kasiuchnia przygotowanie

Ciekawostka:

Serek mascarpone:

  • pochodzi z Włoch, a konkretnie z Lombardii
  • jest wytwarzany ze śmietanki, a nie jak większość serów z mleka
  • szybko kwaśnieje, dlatego serek powinno się spożyć w przeciągu kilku dni

tiramisu kasiuchnia ciekawostka

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz