Oto moja autorska wersja tiramisu dla wszystkich, którzy kochają desery ale zwykłe tiramisu już im się znudziło 😉
Składniki (porcja dla 4 osób):
- szklanka mleka
- 500g serka mascarpone
- 3 łyżeczki kakao
- 5 łyżek cukru
- 5 żółtek
- ok. 100 g gorzkiej czekolady
- 8 biszkoptów
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy 5 żółtek, wsypujemy cukier i miksujemy na gładką i puszystą masę (kogel-mogel). Następnie dokładamy serek mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Biszkopty zamaczamy we wcześniej przygotowanym kakale i układamy na dnie szklanki/pucharka. Na warstwę biszkoptów nakładamy krem, na niego ponownie biszkopty, posypujemy czekoladą, dokładamy ostatnią warstwę kremu i ozdabiamy wiórkami z czekolady. Deser wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny. Smacznego 🙂
Ciekawostka:
Serek mascarpone:
- pochodzi z Włoch, a konkretnie z Lombardii
- jest wytwarzany ze śmietanki, a nie jak większość serów z mleka
- szybko kwaśnieje, dlatego serek powinno się spożyć w przeciągu kilku dni
Brak komentarzy