Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem

ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem zdjecie z góry na talerzykach

Jeśli macie dość kupnych słodyczy, gorąco polecam własnoręczne wypieki 🙂  Najlepsze w nich jest to, że można dopasować je do własnych upodobań i wcale nie jest to trudne, ani czasochłonne. Najlepszym przykładem są ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem. Sprawdźcie sami 😉

 

Składniki:

  • dwa opakowania ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina mleka

ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem składniki

 

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na chwilę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uważamy, by nie rozgotować jabłek. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto francuskie rozwijamy i każdy płat kroimy na 8 części. Nakładamy po ok. 1 łyżce jabłek na każdą część ciasta. Składamy na pół, a brzegi smarujemy woda i dociskamy widelcem. Robimy po 3 nacięcia na każdym ciastku. Gotowe smarujemy mlekiem z cukrem, dzięki czemu powstaje pyszna, słodka skorupka ;-).  Ciastka układamy na papierze do pieczenia po 6 sztuk na blachę. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do momentu, aż ciastka się zarumienią (zajmuje to ok. 15 min). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Zbytnie łakomstwo może skończyć się poparzonym językiem – jabłka we wnętrzu ciastka długo pozostają gorące  😛

ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem przygotowanie, pokrojone jablko

 

Ciekawostka

Ciasto francuskie:

  • otrzymuje się przez połączenie dwóch rodzajów ciast, ciasta podstawowego i ciasta maślanego
  • można je nadziewać dodatkami słodkimi i wytrawnymi

ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem zdjecie z boku na talerzyku

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz