Jeśli macie dość kupnych słodyczy, gorąco polecam własnoręczne wypieki 🙂 Najlepsze w nich jest to, że można dopasować je do własnych upodobań i wcale nie jest to trudne, ani czasochłonne. Najlepszym przykładem są ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem. Sprawdźcie sami 😉
Składniki:
- dwa opakowania ciasta francuskiego
- 4 jabłka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina mleka
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na chwilę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uważamy, by nie rozgotować jabłek. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozwijamy i każdy płat kroimy na 8 części. Nakładamy po ok. 1 łyżce jabłek na każdą część ciasta. Składamy na pół, a brzegi smarujemy woda i dociskamy widelcem. Robimy po 3 nacięcia na każdym ciastku. Gotowe smarujemy mlekiem z cukrem, dzięki czemu powstaje pyszna, słodka skorupka ;-). Ciastka układamy na papierze do pieczenia po 6 sztuk na blachę. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do momentu, aż ciastka się zarumienią (zajmuje to ok. 15 min). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Zbytnie łakomstwo może skończyć się poparzonym językiem – jabłka we wnętrzu ciastka długo pozostają gorące 😛
Ciekawostka
Ciasto francuskie:
- otrzymuje się przez połączenie dwóch rodzajów ciast, ciasta podstawowego i ciasta maślanego
- można je nadziewać dodatkami słodkimi i wytrawnymi
Brak komentarzy