Macie ochotę na trochę bardziej egzotyczny deser niż zwykle? Koniecznie spróbujcie przygotować ciastka francuskie z mango i ananasem. Nie zawiedziecie się 😉 Smacznego!
Składniki (6 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 mango
- 2 plasterki ananasa
- cukier
- 1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy na stole i wycinamy za pomocą małej miseczki okrągłe kawałki. Do naczynia wrzucamy pokrojone w kosteczkę mango i ananasa i mieszamy z 1 łyżeczką cukru. Na każdy krążek nakładamy 1 łyżkę nadzienia, zwilżamy brzegi wodą, składamy na pół i dociskamy brzegi widelcem (trochę tak jakbyśmy robili pierogi :-)). Tak przygotowane ciastka układamy na blasze i nacinamy. Smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do rozgrzanego do ok. 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 min. Zajadamy się ze smakiem 😉
Ciekawostka
Ananas:
- jest źródłem magnezu, żelaza i miedzi
- zawiera bromelainę wykazującą właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne
- jest doskonałym źródłem witaminy C (100g ananasa zaspokaja nawet 80% dziennego zapotrzebowania)
2 komentarze
Uwielbiam takie szybkie przepisy! W dodatku smaczne i tanie… 🙂 Przepis przyda się na weekend jak zrobię babskie spotkanie 😛
Cieszę się bardzo, że Ci się podoba 🙂 Daj znać czy smakowało wszystkim kobitkom na babskim wieczorze 😛