To była miłość od pierwszego zjedzenia 😉 Przedstawiam Wam kolejny przepis z pysznym serem halloumi – sałatkę z pomarańczą, awokado i prażonymi pestkami słonecznika. Dajcie znać czy ser halloumi gości już w Waszej kuchni 🙂
Składniki:
- 250g sera halloumi
- 2 pomarańcze
- 1 awokado
- 1 sałata
- 2 łyżki pestek słonecznika
Dressing:
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ser halloumi kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Podsmażamy po obu stronach do momentu, aż pojawią się charakterystyczne „pręgi”. Pomarańcze kładziemy na desce i ostrym nożem pozbywamy się skórki wraz z białą błoną. Następnie wykrawamy miąższ spomiędzy wewnętrznych błonek. Awokado dzielimy na pół, obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.
Na talerzu układamy umytą sałatę, polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem i dodajemy pozostałe składniki. Całość posypujemy przyprażonymi pestkami słonecznika. Jako dodatek możemy zaserwować grzanki lub świeżą bagietkę. Smacznego 🙂
Ciekawostka
Awokado:
- zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu
- jest najbardziej kalorycznym z owoców
- zawiera sporo witamin C, E, A a także witamin z grupy B
Sprawdź inne pomysły na pyszne sałatki!
Brak komentarzy