Panuje błędne przekonanie, że pieczenie chałki to trudny i czasochłonny proces. Faktem jest, że zajmuje to sumarycznie ok. 3 godzin, jednak przez większość czasu nasza obecność nie jest konieczna. Ciasto samo rośnie pod ściereczką 🙂 Samo przygotowanie i pieczenie to „chałka z masłem” i jestem pewna, że każdy da sobie radę. Aby dodatkowo Was zmotywować proponuję zamknąć oczy i wyobrazić sobie ciepłą, pachnącą drożdżami chałkę z kruszonką, posmarowaną Waszym ulubionym dżemem lub samym masełkiem 😉
Do dzieła!
Składniki:
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Zaczyn:
- 30 g drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 30 g cukru
Przygotowanie chałki z kruszonką:
- Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w misce.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość oraz muszą pojawić się w nim bąbelki.
- W dużej misce przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, roztrzepane jedno jajko, sól, masło, ciepłą wodę oraz nasz zaczyn.
- Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
- Z ciasta forujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy.
- Dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałeczek.
- Wałeczki zaplatamy w warkocz zgodnie z filmikiem, który znajduje się poniżej 😉
- Prawie gotową chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki wsypujemy do miski i palcami rozcieramy formując grudki.
- Całą powierzchnię chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Wierzch chałki posypujemy obficie kruszonką (im więcej tym lepiej 😉 )
- Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na ok. 30-40 minut. Pieczemy do momentu aż skórka stanie się mocno przypieczona.
- Chałka jest wyborna, jednak dodanie do niej dżemu, nutelli, masła lub innego składnika powoduje, że staje się niesamowicie pyszna 🙂
https://www.youtube.com/embed/_Cwf8GoxWs0
Ciekawostka
Chałka:
- zwana jest również: plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) lub kukiełką (na Podhalu)
- jest tradycyjnym pieczywem żydowskim
- jej nazwa pochodzi z języka hebrajskiego
2 komentarze
Oj chyba się skuszę… Wygląda wspaniale i do tego pełnoziarnista, mniej wyrzutów sumienia :).
Właśnie po to jest pełnoziarnista, żeby wyrzutów było mniej 🙂