Pyszne śniadanie dla miłośników ryb. Oto pasta z wędzonej makreli.
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- garść zielonych oliwek
- pół czerwonej papryki
- 4 małe ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- szypiorek
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie pasty z wędzonej makreli:
Makrelę obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości, następnie wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Paprykę, oliwki i ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do ryby. Siekamy pół pęczka natki pietruszki i tyle samo szczypiorku i dorzucamy do reszty składników. Dodajemy majonez, koncentrat pomidorowy i czarny pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że makrela, oliwki i ogórki są dość słone, dlatego sól dodajemy dopiero po spróbowaniu.
Gotową pastę wkładamy na 30 min. do lodówki.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego 🙂
Ciekawostki:
- największą zaletą makreli jest zawartość selenu, który korzystnie wpływa na naszą odporność
- makrela zawiera duże ilości kwasów omega-3 i omega-6
4 komentarze
Droga Kasiu!
Dzisiaj będziemy robić pastę z makreli według Twojego przepisu 😀
Dajcie znać jak wyszła i czy smakowała 🙂
Było pysznie! Bartek był zachwycony, naprawdę wcinał aż mu się uszy trzęsły. Także bardzo bardzo dziękujemy ;)!
Uff, cieszę się 😉