Pasta z wędzonej makreli

pasta z makreli

Pyszne śniadanie dla miłośników ryb. Oto pasta z wędzonej makreli.

 

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • garść zielonych oliwek
  • pół czerwonej papryki
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • szypiorek
  • pieprz czarny
  • sól

makrela skladniki

Przygotowanie pasty z wędzonej makreli:

Makrelę obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości, następnie wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Paprykę, oliwki i ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do ryby. Siekamy pół pęczka natki pietruszki i tyle samo szczypiorku i dorzucamy do reszty składników. Dodajemy majonez, koncentrat pomidorowy i czarny pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że makrela, oliwki i ogórki są dość słone, dlatego sól dodajemy dopiero po spróbowaniu.

makrela przygotowanie

Gotową pastę wkładamy na 30 min. do lodówki.

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego 🙂

 

Ciekawostki:

  • największą zaletą makreli jest zawartość selenu, który korzystnie wpływa na naszą odporność
  • makrela zawiera duże ilości kwasów omega-3 i omega-6

makrela ciekawostki

Zobacz inne

4 komentarze

  • Siwus
    Odpowiedz Siwus 13 lutego 2016 at 12:01

    Droga Kasiu!
    Dzisiaj będziemy robić pastę z makreli według Twojego przepisu 😀

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 13 lutego 2016 at 14:35

      Dajcie znać jak wyszła i czy smakowała 🙂

  • Siwus
    Odpowiedz Siwus 14 lutego 2016 at 15:14

    Było pysznie! Bartek był zachwycony, naprawdę wcinał aż mu się uszy trzęsły. Także bardzo bardzo dziękujemy ;)!

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 14 lutego 2016 at 15:15

      Uff, cieszę się 😉

    Napisz komentarz