Żeby ugotować pyszny, domowy rosół należy uzbroić się w dużo cierpliwości – przygotowanie i gotowanie trwa ponad 3 godziny. Wytrwałość zostanie jednak nagrodzona. Esencjonalny i pyszny rosół podany podczas weekendowego obiadu na pewno zadowoli wszystkich domowników. Sprawdźcie mój przepis, na pewno się nie zawiedziecie 🙂
Składniki na rosół (bardzo duża porcja – 4 osoby na 2 dni):
- szponder wołowy (mały kawałek)
- 2 golonki z indyka
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 1 nóżka z kaczki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 por
- 1 suszony grzybek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- ok. 6 litrów wody
Przygotowanie rosołu:
- Mięso wrzucamy do garnka z wodą i zaczynamy podgrzewać na średnim gazie.
- Tuż przed zagotowaniem garnek zdejmujemy z ognia, wylewamy wodę razem z powstałymi burzynami i wyjmujemy mięso.
- Mięso myjemy dokładnie i wyciskamy pozostałą w nim krew. Mięso w golonce z indyka lekko oddzielamy od kości, żeby szybciej się ugotowało.
- Czyste mięso wrzucamy do garnka i dodajemy obrane warzywa (oprócz cebuli).
- Cebulę obieramy, opalamy na gazie i dorzucamy do pozostałych składników.
- Wrzucamy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i grzybka.
- Całość zalewamy wodą i stawiamy na dużym gazie.
- Gdy rosół się zagotuje dodajemy sól i zmniejszamy ogień.
- Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godziny.
- Co pewien czas sprawdzamy czy na powierzchni nie utworzyły się charakterystyczne burzyny. W razie potrzeby zbieramy je sitkiem lub łyżką.
- Pod koniec gotowania należy sprawdzić słoność wywaru i w razie potrzeby dosolić (mięso w czasie gotowania wchłania sól).
- Po ugotowaniu podajemy z cienkim, ulubionym makaronem i natką pietruszki.
Smacznego!
Ciekawostka
Rosół:
- jest zalecany podczas leczenia przeziębienia, grypy i kataru
- jest sycący a jedzony bez makarony mało kaloryczny
- nie powinny go jeść osoby chore na kamice nerkową oraz dnę moczanową
Brak komentarzy