Zawsze sceptycznie podchodziłam do przyrządzania owoców morza w domu. Na szczęście to już przeszłość. Ten przepis polecam każdemu kto ma jakiekolwiek wątpliwości, tak jak ja kiedyś.
Składniki (porcja dla 2-3 osób)
- ok. 400g krewetek (najlepiej surowe, obrane i z ogonkiem)
- 3/4 szklanki białego wina (140ml)
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- duża bagietka
- cytryna
- sól
Przygotowanie:
- Krewetki myjemy i sprawdzamy czy są dokładnie obrane. Odkładamy na ręcznik papierowy i osuszamy.
- Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Krótko smażymy i dodajemy krewetki.
- Smażymy je z każdej strony po ok. dwie minuty. Po tym czasie dolewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje.
- Na koniec krewetki doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Podajemy z cytryną i kawałkami świeżej, chrupiącej bagietki.
Smacznego!


Brak komentarzy