Krewetki w białym winie

Zawsze sceptycznie podchodziłam do przyrządzania owoców morza w domu. Na szczęście to już przeszłość. Ten przepis polecam każdemu kto ma jakiekolwiek wątpliwości, tak jak ja kiedyś.

Składniki (porcja dla 2-3 osób)

  • ok. 400g krewetek (najlepiej surowe, obrane i z ogonkiem)
  • 3/4 szklanki białego wina (140ml)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • duża bagietka
  • cytryna
  • sól

Przygotowanie:

  1. Krewetki myjemy i sprawdzamy czy są dokładnie obrane. Odkładamy na ręcznik papierowy i osuszamy.
  2. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Krótko smażymy i dodajemy krewetki.
  3. Smażymy je z każdej strony po ok. dwie minuty. Po tym czasie dolewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje.
  4. Na koniec krewetki doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  5. Podajemy z cytryną i kawałkami świeżej, chrupiącej bagietki.

Smacznego!

Krewetki-w-winie
Krewetki-w-winie

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz