Piklowana czerwona cebula

Piklowana cebula zagościła w mojej kuchni na dobre. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek i dań głównych. Robi się ją błyskawicznie i jest dobra do jedzenia krótko po przygotowaniu.

Składniki na jeden duży słoik:

  • 250ml octu jabłkowego
  • 150ml wody
  • 4-5 czerwonych cebul
  • płaska łyżka soli
  • jeden liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cebule kroimy w piórka.
  2. Czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz wrzucamy do słoika, następnie dodajemy cebule.
  3. Wodę i ocet wlewamy do rondelka. Dosypujemy sól i gotujemy.
  4. Gdy zalewa się zagotuje wlewamy ją do słoika i zakręcamy.
  5. Cebule odstawiamy do wystygnięcia a następnie chowamy do lodówki.

Smacznego!

Piklowana-czerowna-cebula
Piklowana-czerwona-cebula

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz