Piklowana cebula zagościła w mojej kuchni na dobre. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek i dań głównych. Robi się ją błyskawicznie i jest dobra do jedzenia krótko po przygotowaniu.
Składniki na jeden duży słoik:
- 250ml octu jabłkowego
- 150ml wody
- 4-5 czerwonych cebul
- płaska łyżka soli
- jeden liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
- Cebule kroimy w piórka.
- Czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz wrzucamy do słoika, następnie dodajemy cebule.
- Wodę i ocet wlewamy do rondelka. Dosypujemy sól i gotujemy.
- Gdy zalewa się zagotuje wlewamy ją do słoika i zakręcamy.
- Cebule odstawiamy do wystygnięcia a następnie chowamy do lodówki.
Smacznego!


Brak komentarzy