Te kanapki to absolutny hit! Pyszne, chrupiące i lekko ostre marchewki idealnie komponują się ze świeżym chlebem posmarowanym serkiem śmietankowym. Pycha!
Składniki:
- 3 marchewki
- 4 kromki chleba
- serek śmietankowy do smarowania
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sezam
- miód
- przyprawa harissa
- suszony czosnek
- olej rzepakowy
- sól
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (góra-dół).
2. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze słupki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim marchewki, polewamy 3 łyżkami oleju i posypujemy solą oraz przyprawami (harissa jest pikantna, więc jeżeli nie lubisz ostrych potraw użyj tylko troszkę). Wmasuj wszystkie przyprawy i olej w marchewkę. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut.
3. Kromki chleba zrumieniamy na suchej patelni. Smarujemy je grubą warstwą serka śmietankowego. Na serek nakładamy nasze marchewki oraz posiekaną natkę i szczypiorek. Całość posypujemy sezamem i polewamy odrobiną miodu.
Smacznego!
1 Komentarz
Jestem wielką fanką pieczonej marchewki 🙂 Dzięki!