Kanapki z pieczoną marchewką

Te kanapki to absolutny hit! Pyszne, chrupiące i lekko ostre marchewki idealnie komponują się ze świeżym chlebem posmarowanym serkiem śmietankowym. Pycha!

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 4 kromki chleba
  • serek śmietankowy do smarowania
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sezam
  • miód
  • przyprawa harissa
  • suszony czosnek
  • olej rzepakowy
  • sól

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (góra-dół).

2. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze słupki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim marchewki, polewamy 3 łyżkami oleju i posypujemy solą oraz przyprawami (harissa jest pikantna, więc jeżeli nie lubisz ostrych potraw użyj tylko troszkę). Wmasuj wszystkie przyprawy i olej w marchewkę. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut.

3. Kromki chleba zrumieniamy na suchej patelni. Smarujemy je grubą warstwą serka śmietankowego. Na serek nakładamy nasze marchewki oraz posiekaną natkę i szczypiorek. Całość posypujemy sezamem i polewamy odrobiną miodu.

Smacznego!

Kanapki z pieczoną marchewką
Kanapki z pieczoną marchewką

Zobacz inne

1 Komentarz

  • Daria
    Odpowiedz Daria 12 stycznia 2024 at 17:30

    Jestem wielką fanką pieczonej marchewki 🙂 Dzięki!

  • Napisz komentarz