Grzanki w włoskim stylu (Bruschetta)

grzanki w włoskim stylu zdjęcie główne na talerzu

Grzanki w włoskim stylu to moja autorska wariacja na temat bruschetty, czyli klasycznej włoskiej przekąski. Jeśli macie ochotę na odrobinę włoskiej kuchni, to te grzaneczki nadają się idealnie. Są ekstremalnie proste w przygotowaniu, a smakują przepysznie. Polecam z całego serca 🙂

 

Składniki (na ok. 6 kromek):

  • 1 opakowanie mini mozzarelli (ok. 125g)
  • garść oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża bazylia
  • chleb

grzanki w włoskim stylu składniki

 

Przygotowanie grzanek we włoskim stylu:

  1. Mozzarelle kroimy na pól i wrzucamy do miski
  2. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dorzucamy do mozzarelli
  3. Oliwki kroimy w plasterki i również wrzucamy do miski
  4. Dodajemy ocet balsamiczny, oliwę, bazylię, tymianek, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz
  5. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 min
  6. Pieczywo kroimy na kromki
  7. Każdą kromkę rumienimy na patelni z jednej strony
  8. Nagrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni
  9. Na zrumienioną część każdej kromki nakładamy wcześniej przygotowany farsz i układamy na blasze
  10. Grzanki wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min
  11. Po wyjęciu posypujemy świeżą bazylią

Smacznego 🙂

przygotowanie grzanek we włoskim stylu

 

Ciekawostka

Bruschetta:

  • rodzaj przekąski z Włoch
  • pierwotnie było to proste danie rolników spożywane w przerwach od pracy
  • 2 lutego w miejscowości Spello odbywa się święto bruschetty

grzanki w włoskim stylu widok z boku na talerzu

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz