Sałatki są smaczne i proste w przygotowaniu, do tego ilość możliwych wariacji powoduje, że ciężko się nimi znudzić. Bardzo często goszczą na moim stole, a ostatnim hitem jest sałatka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem. Sprawdźcie ją, nie będziecie żałować 😉
Składniki (1 porcja):
- 1 burak
- mix sałat (ok. 60 – 80 g)
- 50 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
- ok. 100 g sera feta
Dressing:
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie sałatki:
- Buraka dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do ok. 190 stopni piekarnika
- Pieczemy przez ok. 40 minut (im większy burak tym dłużej)
- Po upieczeniu, buraka studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki
- Na talerzu układamy ugotowaną kaszę jaglaną, sałatę oraz plasterki buraka
- Gotową sałatkę posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika i pokruszonym serem feta
- Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą i polewamy całość przed podaniem
Ciekawostka
Ser feta:
- pochodzi z Grecji
- dojrzewa przynajmniej 3 miesiące
- jest produkowany z mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim lub tylko z mleka owczego
Brak komentarzy