Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem

sałatka z kasza jaglana i pieczonym burakiem zdjecie glowne z góry

Sałatki są smaczne i proste w przygotowaniu, do tego ilość możliwych wariacji powoduje, że ciężko się nimi znudzić. Bardzo często goszczą na moim stole, a ostatnim hitem jest sałatka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem. Sprawdźcie ją, nie będziecie żałować 😉

 

Składniki (1 porcja):

  • 1 burak
  • mix sałat (ok. 60 – 80 g)
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
  • ok. 100 g sera feta

Dressing:

  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

sałatka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem składniki

 

Przygotowanie sałatki:

  1. Buraka dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do ok. 190 stopni piekarnika
  2. Pieczemy przez ok. 40 minut (im większy burak tym dłużej)
  3. Po upieczeniu, buraka studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki
  4. Na talerzu układamy ugotowaną kaszę jaglaną, sałatę oraz plasterki buraka
  5. Gotową sałatkę posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika i pokruszonym serem feta
  6. Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą i polewamy całość przed podaniem

sałatka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem przygotowanie krojenie buraka

 

Ciekawostka

Ser feta:

  • pochodzi z Grecji
  • dojrzewa przynajmniej 3 miesiące
  • jest produkowany z mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim lub tylko z mleka owczego

sałatka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem zbliżenie

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz