Dzisiaj przedstawiam mój prywatny powrót do czasów dzieciństwa. Oto danie, które przyrządzali regularnie moi rodzice 😉 Z tego co udało mi się dowiedzieć gzica, bo o niej mowa, to danie pochodzące z okolic Wielunia, jednak skąd rodzice je wzięli nie wie nikt 😉 Spróbujcie sami i zakochajcie się 🙂
Składniki:
- 250 g białego sera
- 2,5 szklanki mleka
- pęczek szczypiorku
- 2 duże ziemniaki
- sól i pieprz
Jak przygotowujemy gzicę?
- W misce rozdrabniamy twaróg widelcem.
- Dodajemy dość dużo soli oraz pieprzu.
- Wrzucamy pokrojony szczypiorek.
- Całość zalewamy mlekiem.
- Wstawiamy do lodówki na ok. 45 min.
- Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Ciekawostka
Ser biały:
- świeży ser wytwarzany z mleka
- zawiera magnez, potas i cynk
- spośród nabiału ser biały zawiera najmniej wapnia
- jest niskoenergetyczny tj. zawiera małą ilość węglowodanów
5 komentarzy
mmmmmmm! to smak tez mojego dzieciństwa, chociaż nie nosił nazwy! 😀
No właśnie ta nazwa jest problematyczna. Próbowałam ją wygooglować, ale z tego, co udało mi się dowiedzieć raczej nikt jej nie używa 🙂 Wychodzi na to, że to danie tylko u mnie tak się nazywa 😉
Nie tylko u Ciebie 🙂 moja mama pochodzi z Łodzi, a tata z Sieradza. Ja mam 30 lat i odkąd pamiętam to u nas w domu tak się właśnie mówiło, a zarówno mój tata jak i moja mama wynieśli to określenie z domów rodzinnych 🙂
W Poznaniu i całej Wielkopolsce typowym regionalnym daniem jest gzik, przygotowujemy go podobnie, ale zamiast mleka dodajemy śmietanę i opcjonalnie cebulkę:) pozdrawiam z Poznania!
Dzięki wielkie za informację :*