Makaron ze szparagami i serem grana padano

makaron ze szparagami i serem grana padano

Uwielbiam szparagi! Mają mało kalorii, mnóstwo witamin i składników mineralnych. Szkoda tylko, że sezon na nie jest taki krótki 🙁

Jeśli tylko macie okazję je dostać, polecam dzisiejszy przepis na prosty i pyszny obiadek: makaron ze szparagami i serem grana padano. Szybki, zdrowy, sycący i przede wszystkim smaczny.

 

Składniki na makaron ze szparagami i serem grana padano (porcja dla 2 osób):

  • 250 g makaronu spaghetti
  • kilka zielonych szparagów 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 czubata łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 
  • 3/4 szklanki startego na małych oczkach sera Grana Padano
  • listki bazylii 

 

Przygotowanie makaronu ze szparagami i grana padano:

  1.  Na suchej patelni prażymy ziarna czarnego pieprzu a następnie rozgniatamy je w moździerzu 
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie 
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone szparagi i chwilę smażymy
  4. Wsypujemy przesiany przez drobne sitko pieprz 
  5. Następnie na patelnię dodajemy ugotowany makaron i troszkę wody z jego gotowania 
  6. Całość posypujemy serem (trochę zostawiamy do posypania gotowej potrawy) 
  7. Zdejmujemy z ognia i poruszamy patelnią tak aby ser równomiernie rozprowadził się po makaronie 
  8. Gotowe danie przekładamy na talerze, posypujemy pozostałym serem oraz listkami bazylii

Smacznego!

makaron ze szparagami i grana padano

Zobacz inne

2 komentarze

  • Poprawka
    Odpowiedz Poprawka 9 maja 2024 at 13:56

    Smażenie ich nie trwa chwilę a dobre 10 minut na średniej mocny. Polecam posypać solą.

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 28 lipca 2024 at 17:33

      To zależy jak kto lubi. Dla mnie 10 minut to zdecydowanie za długo szczególnie, że te użyte w przepisie są bardzo świeże i cieniutkie.

    Napisz komentarz