Uwielbiam szparagi! Mają mało kalorii, mnóstwo witamin i składników mineralnych. Szkoda tylko, że sezon na nie jest taki krótki 🙁
Jeśli tylko macie okazję je dostać, polecam dzisiejszy przepis na prosty i pyszny obiadek: makaron ze szparagami i serem grana padano. Szybki, zdrowy, sycący i przede wszystkim smaczny.
Składniki na makaron ze szparagami i serem grana padano (porcja dla 2 osób):
- 250 g makaronu spaghetti
- kilka zielonych szparagów
- 3 łyżki masła
- 1 czubata łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3/4 szklanki startego na małych oczkach sera Grana Padano
- listki bazylii
Przygotowanie makaronu ze szparagami i grana padano:
- Na suchej patelni prażymy ziarna czarnego pieprzu a następnie rozgniatamy je w moździerzu
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone szparagi i chwilę smażymy
- Wsypujemy przesiany przez drobne sitko pieprz
- Następnie na patelnię dodajemy ugotowany makaron i troszkę wody z jego gotowania
- Całość posypujemy serem (trochę zostawiamy do posypania gotowej potrawy)
- Zdejmujemy z ognia i poruszamy patelnią tak aby ser równomiernie rozprowadził się po makaronie
- Gotowe danie przekładamy na talerze, posypujemy pozostałym serem oraz listkami bazylii
Smacznego!
2 komentarze
Smażenie ich nie trwa chwilę a dobre 10 minut na średniej mocny. Polecam posypać solą.
To zależy jak kto lubi. Dla mnie 10 minut to zdecydowanie za długo szczególnie, że te użyte w przepisie są bardzo świeże i cieniutkie.