Oto jeden z moich makaronowych faworytów – pyszne penne z indykiem, cukinią, szpinakiem i moimi ulubionymi suszonymi pomidorami 😉
Składniki (ok. 4 porcje):
- 250g szpinaku
- 100g boczku
- 400g piersi z indyka
- 1 cukinia
- garść suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200g śmietany 30%
- żółty ser
- 500g makaronu razowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Na suchej patelni smażymy boczek na chrupko i odkładamy na papierowy ręcznik. Na tej samej patelni podsmażamy indyka pokrojonego w kostkę. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy cebulę, suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz cukinię. Na inną patelnię, na rozgrzaną oliwę wrzucamy 3 drobno posiekane ząbki czosnku, a następnie szpinak. Do mięsa i warzyw dodajemy szpinak i wsypujemy przyprawy. Po chwili smażenia wlewamy pomidory, przyprawiamy octem i cukrem. Po ok. 5 minutach wlewamy śmietankę i czekamy aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron.
Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym boczkiem, startym żółtym serem i dekorujemy bazylią. Bon appétit 😉
Ciekawostka
Suszone pomidory:
- mają właściwości antyoksydacyjne
- posiadają dużą dawkę witamin C, E, PP, K oraz witamin z grupy B
- proces suszenia zwiększa zawartość składników odżywczych
Brak komentarzy