Pyszne wegetariańskie burgery z serem halloumi, warzywami i bazyliowym sosem na bazie jogurtu i majonezu. Musicie koniecznie spróbować!
Składniki (na 3 burgery):
- 3 bułki do burgerów (polecam zrobić własne)
- 1 opakowanie sera halloumi
- kawałek ogórka
- 1 pomidor malinowy
- sałata
Sos:
- 1 czubata łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Bazylię rozcieramy w moździerzu lub siekamy nożem.
- Do miseczki dodajmy jogurt, majonez oraz roztartą bazylię. Całość mieszamy dokładnie.
- Bułki przekrawamy na pół i rumienimy dość mocno na suchej patelni (dzięki temu bułka nie nasiąknie od sosu).
- Halloumi kroimy na 6 równych plasterków. Smażymy je na złoto z obydwu stron na patelni grillowej (lub zwykłej z nieprzywierającym dnem).
- Pomidora i ogórka kroimy na grube plastry.
- Burgera składamy zaczynając od sporej ilości sosu.
- Następnie nakładamy sałatę, zgrillowany ser halloumi, pomidora, ogórka.
- Na koniec kładziemy bułkę lekko posmarowaną sosem.
- Burgery możecie podać ze zwykłymi frytkami lub frytkami z batatów.
Smacznego!
Brak komentarzy