Burger z halloumi

Pyszne wegetariańskie burgery z serem halloumi, warzywami i bazyliowym sosem na bazie jogurtu i majonezu. Musicie koniecznie spróbować!

Składniki (na 3 burgery):

  • 3 bułki do burgerów (polecam zrobić własne)
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • kawałek ogórka
  • 1 pomidor malinowy
  • sałata

Sos:

  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Bazylię rozcieramy w moździerzu lub siekamy nożem.
  2. Do miseczki dodajmy jogurt, majonez oraz roztartą bazylię. Całość mieszamy dokładnie.
  3. Bułki przekrawamy na pół i rumienimy dość mocno na suchej patelni (dzięki temu bułka nie nasiąknie od sosu).
  4. Halloumi kroimy na 6 równych plasterków. Smażymy je na złoto z obydwu stron na patelni grillowej (lub zwykłej z nieprzywierającym dnem).
  5. Pomidora i ogórka kroimy na grube plastry.
  6. Burgera składamy zaczynając od sporej ilości sosu.
  7. Następnie nakładamy sałatę, zgrillowany ser halloumi, pomidora, ogórka.
  8. Na koniec kładziemy bułkę lekko posmarowaną sosem.
  9. Burgery możecie podać ze zwykłymi frytkami lub frytkami z batatów.

Smacznego!

Burger-z-halloumi
Burger-z-halloumi

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz