Czy obiad bez mięsa może być pyszny i sycący? Oczywiście! 🙂
Oto przepis na makaron z cieciorką, papryką i czerwonym pesto. Smacznego!
Składniki (4-5 osób):
- makaron ok. 450g
- 1 duża czerwona papryka
- 3 małe cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka cieciorki konserwowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 200g śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy
- szczypiorek
- ser żółty twardy
- sól
- pieprz
Czerwone pesto:
- 10 suszonych pomidorów
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Podsmażamy, aż papryka trochę zmięknie, wlewamy sos sojowy i dorzucamy pesto (aby je przygotować wszystkie składniki ucieramy ze sobą w moździerzu). Po około 3 minutach dodajemy cieciorkę, dolewamy wodę i chwilę dusimy. Następnie dokładamy pomidory, cukier i ocet balsamiczny i chwilę razem gotujemy. Na sam koniec wlewamy śmietankę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do gotowego sosu dorzucamy makaron ugotowany al dente. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody z gotowania makaronu. Danie podajemy posypane startym żółtym serem i szczypiorkiem. Mniam, mniam, mniam 😉
Ciekawostka
Cieciorka:
- obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi
- ma niski indeks glikemiczny
- w 100g gotowanej ciecierzycy jest aż 8,86g białka
2 komentarze
Wielokrotnie wracam do tego przepisu. Danie jest proste i pyszne!
Dziękuje bardzo 🙂 Bardzo się cieszę, że smakuje.