Makaron z cieciorką, papryką i czerwonym pesto

Makaron-z-cieciorką-papryką-i-czerownym-pesto-glowne

Czy obiad bez mięsa może być pyszny i sycący? Oczywiście! 🙂

Oto przepis na makaron z cieciorką, papryką i czerwonym pesto. Smacznego!

 

Składniki (4-5 osób):

  • makaron ok. 450g
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 małe cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka cieciorki konserwowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200g śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypiorek
  • ser żółty twardy
  • sól
  • pieprz

Czerwone pesto:

  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów

Makaron-z-cieciorką-papryką-i-czerownym-pesto-skladniki

 

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Podsmażamy, aż papryka trochę zmięknie, wlewamy sos sojowy i dorzucamy pesto (aby je przygotować wszystkie składniki ucieramy ze sobą w moździerzu). Po około 3 minutach dodajemy cieciorkę, dolewamy wodę i chwilę dusimy. Następnie dokładamy pomidory, cukier i ocet balsamiczny i chwilę razem gotujemy. Na sam koniec wlewamy śmietankę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do gotowego sosu dorzucamy makaron ugotowany al dente. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody z gotowania makaronu. Danie podajemy posypane startym żółtym serem i szczypiorkiem. Mniam, mniam, mniam 😉

Makaron-z-cieciorką-papryką-i-czerownym-pesto-przygotowanie

 

Ciekawostka

Cieciorka:

  • obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi
  • ma niski indeks glikemiczny
  • w 100g gotowanej ciecierzycy jest aż 8,86g białka

Makaron-z-cieciorką-papryką-i-czerownym-pesto-ciekawostka

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz